Читај ми!

Није комарац кô рода него жаба кô беба

Мештани једног села Соломонских Острва били су збуњени када су током ловачке експедиције наишли на жабу велику „попут људске бебе“.

Огромни водоземац откривен је у априлу, али су фотографије и снимци тек сада постали вирални, преноси Њујорк пост.

„Нисам могао да верујем својим очима“, рекао је власник пилане Џими Хјуго који је налетео на „годзилу од жабе“ док је јурио дивље свиње у Хонијари.

На Фејсбуку је објавио фотографију детета из села које држи водоземца који је упола мањи од њега.

Импресиван примерак, за који се верује да припада врсти Cornufer guppyi, тежи око килограм.

Џоди Роули, кустос у Аустралијском музеју задужена за очување водоземаца и гмизаваца, рекла је за Аустралијан џиогрефик да никада није видела толико велику жабу.

„Прилично је необично да достигну ту величину, тако да мора бити да је реч о веома старој јединки“, навела је Роулијева.

Иако је Cornufer guppyi једна од највећих на свету, највећа жаба је тзв. „жаба голијат“ која живи на простору Камеруна и може нарасти до 13 центиметара дужине и тежити чак 3,3 килограма.

Величина жабе пронађене на Соломонским Острвима није њен једини адут.

„Зовемо их 'пилетина из жбуња', јер се чини да их нека села воле више од пилетине, али их је тешко уловити“, објаснио је 35-годишњи Хјуго који је заједно са мештанима појео великог Кермита.

„Надам се да ћемо оставити у животу следећу оволику жабу на коју будемо наишли“, каже Хјуго.

Нажалост, то ће вероватно бити све теже јер ова врста постаје све мање бројности услед деградације станишта.

„Приметио сам да их више нема тамо где су некада биле око потока. А у разговору са локалним становништвом сазнали смо да је популација ових жаба драстично опала због поремећаја тока потока“, објаснио је биолог са Соломонских Острва Патрик Пикача и упозорио да је ово јасан знак да станиште мора хитно да буде заштићено.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 11. мај 2021, 15:39) - Дан [нерегистровани]

Саламандер

Највећи данашњи водоземац је саламандер из Јапана, и до 180 цм дугачак.