Читај ми!

То што глисте живе у земљи не значи да нам нису потребне, а ми их немилице трујемо

Сићушним створењима која одржавају тло здравим и живот на копну чине могућим прети огромна опасност од пестицида.

Најновија мерења показала су да утицаји пољопривредних хемикалија на глисте, бубе и друге организме у великој мери негативни, упозоравају експерти.

Неки научници оцењују налазе алармантним, ако се у обзир узме важност ових бића о чијем значају се не говори довољно, пише Гардијан.

Резултати анализа наводе на закључак да се организми у површинском слоју земљишта ретко узимају у обзир приликом процене утицаја пестицида на животну средину.

САД, на пример, тестирају само хемикалије на медоносним пчелама, које можда никада не долазе у контакт са земљом.

Извештај Уједињених нација објављен у децембру указује на то да будућност изгледа „мрачно“ за земљиште уколико не буду донете хитне мере за заустављање деградације.

Оно што посебно треба да нас забрине је да су потребне хиљаде година да би се формирало ново земљиште. Осим тога, сматра се да тло садржи скоро четвртину целокупног биодиверзитета планете.

„Размере штете коју видимо су много веће него што сам мислио да ће бити. Земљиште је невероватно важно. Али колико штете пестициди наносе земљишту се много мање узима у обзир у односу да инсекте који опрашују биљке, сисаре и птице“, наглашава Нејтан Донлеј из Центра за биолошку разноликост у Сједињеним Државама.

„Бубе и калемболе које имају огроман утицај на порозност тла су јако угрожене, а глисте посебно", наглашава Донлеј. „Већина људи не зна да се многе врсте инсеката гнезде у тлу, тако да је и то један од разлога како им угрожавамо опстанак“.

Професор Дејв Гулсон са британског Универзитета у Сасексу који није учествовао у овом истраживању, сматра да су ови налази о утицају пестицида на квалитет земљишта алармантни, с обзиром на виталну важност ових „непризнатих јунака“ који су потребни да нам земљиште буде здраво.

У анализама које су објављене у часопису Frontiers in Environmental Science, систематски је прегледано скоро 400 студија о ефектима пестицида на бескичмењаке на које ове хемикалије нису циљале, а који барем део свог живота проводе у земљишту. Обухваћено је више од 275 животињских врста и 284 врсте пестицида, мада нису провераване хемикалије које су тренутно забрањене у Сједињеним Државама.

Анализирано је више од 2.800 „тестираних параметара“, на основу којих је проверавано дејство пестицида на одређене организме у погледу више својстава, попут морталитета, заступљености, репродукције, и биохемијских и морфолошких промена.

Научници су открили да је 71 одсто тестираних параметара показало негативне ефекте после излагања пестицидима, а 28 одсто није имало значајне ефекте, и један одсто је имало позитивне ефекте. На пример, у 84 одсто испитиваних параметара код глиста дошло је до негативних ефеката због најчешће коришћене класе инсектицида. Поједини хербициди и фунгициди су такође штетили овими бескичмењацима.

Донели упозорава да: „Нису само један или два пестицида штетна. Резултати су заиста врло доследни у читавој класих хемијских отрова“.

Анализа из 2012. године показала је да пестициди штете и животу микроба у земљишту.

„Такође се испоставило да су фунгициди готово једнако лоши као и инсектициди за организме који живе у земљи. То не изненађује с обзиром на то да се глисте, мокрице, диплоде и колемболе хране гљивама насталим од распада биљног материјала“, наглашава Мет Шардлов из Организације „Баглајф“.

„Сви желимо плодно пољопривредно земљиште, али ово показује да пестициди које примењујемо нападају плодност животиња које живе у тлу“, додаје Шардлов. „Ако желимо да заштитимо здраво земљиште, морамо узети у обзир организме у тлу када одлучујемо да ли је пестицид сигуран за употребу“.

У Сједињеним Државама се пестициди тестирају само на медоносним пчелама, напомиње Донели. „Сулудо је тестирати само на једној врсти, која можда никада неће доћи у контакт са земљом у читавом свом животу, и то сматрати репрезентативним доказом са све копнене бескичмењаке, као и рибе“, сматра биолог.

Забрињава и чињеница да је регулација употребе пестицида у мање развијеним земљама у којима пољопривреда чини већи део привредне активности, готово никаква.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво