Читај ми!

Сеците гумицу кад баците маску, не давите дивље животиње

Бројна светска удружења за заштиту природе упутила су упозорење да је неопходно исећи гумицу на заштитним маскама пре бацања јер оне представљају опасност за бројне дивље животиње. Апелу се придружио и Ветеринарски факултет у Загребу.

Заштитне маске за једнократну употребу су постале део наше свакодневице и штите нас од инфекције коронавирусом, али после бројних случајева дивљих животиња које су пронађене заробљене у одбаченим маскама, светске организације за заштиту природе су на друштвеним мрежама покренуле акцију „Сеци гумицу“ (Snip The Straps).

Овом апелу се придружио и Ветеринарски факултет у Загребу који у објави на својој страници на Фејсбуку наводи да су од почетка пандемије ковида 19 до данас, од одбачених маски пострадале бројне птице, рибе, слепи мишеви, лисице, јежеве, ракови и хоботнице запетљане у гумице маски за лице или у латекс рукавице.

„Запетљавање може да узрокује акутне и хроничне последице. Под акутним се подразумевају директна смрт утапањем или гушењем, док се у хроничне последице убрајају исцрпљивање животиња, немогућност храњења, повреде, инфекције или ампутације што на крају, такође, може довести до угинућа животиње“, наводи се у апелу.

Зато се позивају грађани да пре бацања маске обавезно исеку гумицу и баце маску на за то предвиђено место.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара