Читај ми!

Клима нам је угрожена, време је да мењамо навике

Деценија за нама убрзала је загревање планете, а циљ из Париског споразума, да темепратура не порасте више од један и по степен, учинила још већим изазовом. Како би, због измењене климе, смањили штете и губитке, време је да мењамо навике

Широм планете, од 1970. године, 22. април се обележава се као Дан планете Земље. Уједињене нације упозоравају да истиче време за решавање климатске кризе.

Покретаче климатских промена у години за нама није могло да заустави ни економско успоравање повезано са пандемијом. Тако је 2020. година била једна од три најтоплије године, са температурама за 1,2 степена изнад просека с краја 19. века. Генерални секретар УН упозорава да се опасно приближавамо граници пораста температуре од један и по степен.

„На прагу смо провалије. Ово је заиста кључна година за будућност човечанства. Овај извештај показује да немамо времена за губљење. Климатски поремећај је ту. Позивам све да узму к срцу поруку овог извештаја. Нека се сви обавежемо да ћемо деловати на стабилизацији наше климе и на окончање рата против природе“, рекао је Антонио Гутереш, генерални секретар УН.

Државе морају да се обавежу на нето „нулту“ емисију гасова до 2050. године, подсећа и генерални секретар Светске метеоролошке организације.

Све указује на немилосрдне, континуиране климатске промене, све већу појаву и интензивирање екстремних догађаја, велике губитке и штету, који погађају људе, друштва и економије. Негативни тренд климе наставиће се и наредних деценија независно од нашег успеха у ублажавању. Зато је важно улагати у адаптацију, прилагођавање другачијој клими.

У току је дводневни климатског самита америчког председника Бајдена. Четрдесет светских лидера присуствује виртуелним разговорима чији је циљ подстицање напора главних економија у решавању климатске кризе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво