Банат је најнепошумљенији део Србије, али и Европе

Проблем северног Баната је што мање од три одсто површина под шумама, што је најмање у Србији. Зато је у последњих пет година, у околини Кикинде засађено око 100.000 стабала. Ове сезоне, прва акција пошумљавања организована је у пограничном селу, Накову.

За основце у Накову код Кикинде занимљив час у природи и уз пуно смеха, граје, али и прљаве обуће, учешће у акцији садње дрвећа. На парцели од око хиљаду квадратних метара више од стотину нових садница јавора и сибирског бреста, а умешност деце у послу показује да је овој еколошкој акцији прво претходило стицање потребног теоретског знања.

За ђаке Основне школе „Петар Кочић“ у Накову ово није прва акција садње младица. До сада је у овом селу пошумљено око седам хектара, а депонија очишћена и претворена у парк са хиљаду и по садница.

„Настављамо акцију која се протеже две, три године, тако да имамо још одређених парцела за повећање шумског фонда у окружењу села“, напомиње Милан Мајсторовић, председник МЗ Наково.

Наково је село уз саму границу са Румунијом и има близу две хиљаде мештана који су се сложили да се за намене пошумљавања обезбеде још три хектара земљишта. Помоћ локалној самоуправи Кикинде у набавци садница пружају покрајнске и републичке институције.

„Ово је један призор који би требало да се понови и у Житишту, Зрењанину, Сечњу, Суботици, као што ће бити и у Кикинди. Ово у Кикинди данас је само део јер је опредељено шест стотина садница за општину Кикинда“, наглашава Бранкица Табак из Секретаријата за урбанизам и екологију Војводине.

У бројим акцијама у протеклих пет година на подручју Кикинде засађено је сто хиљада садница, но са испод три одсто територије под зеленилом ово је и даље најнепошумљенији део Србије, еколози кажу и Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара