Читај ми!

Роде су процениле - лепше им је на снегу у Србији него у Африци

Иако су праве птице селице, беле роде се из неког разлога све чешће одлучују да зимују у Србији. То помало збуњује орнитологе и грађане који мисле да су птице повређене, и да им треба помоћ. А највише ће им помоћи, кажу стручњаци, ако их не дирају, јер роде нису ту без разлога.

Обично стоје на једној нози. Делују промрзло, готово да се и не померају, јер вероватно штеде енергију на минусу.

Али грађани не треба да брину, јер је реч о савршено здравим птицама. 

Процениле су да им је боље да остану у Србији, него да одлете у Африку.

И то више нису усамљени случајеви. Једно јато снимљено је крај Смедеревске Паланке.

„Беле роде које грађани ових дана виђају у Србији су дивље птице. Оне због неких разлога нису отишле на сеобу, него су одлучиле да презимљавају у нашим крајевима. Те птице се хране или на ораницама, тако што лове глодаре, мишеве, волухарице, или одлазе на сметлишта и депоније где проналазе друге изворе хране, углавном нешто што ми људи одбацујемо", објаснио је Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Беле роде ове зиме примећене су у околини Лесковца, Зрењанина и Београда.

Раније су виђане и близу Параћина где је пописано и током године будно праћено двадесетак активних гнездилишта.

„Ми смо током зиме 2019. и 2018. године више пута у току зиме посматрали беле роде на депонији Буљанка која се налази неких четири и по км од Параћина,  и постала је на овај начин велики извор хране, како за птице током зимског периода, па самим тим и за беле роде, али и за птице које током сеобе користе Моравски коридор", рекао је Владан Вугделија, члан Удружења из Параћина.

То што роде почетком јесени не лете на југ сасвим је природна појава, појашњавају у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије и умирују савесне грађане.

Роде треба збрињавати само ако су очигледно тешко повређене, али и у том случају боље је позвати стручњаке.

„Такође, порука је да нипошто птице не гањају, да грађани не пробају да их хватају, јер тиме их још више узнемиравају и могу довести до исцрпљивања и угинућа самих јединки", додао је Ружић.

Ни лет на југ родама није лак и без ризика. Многи ће рећи да ни наше зиме нису као што су биле.

А можда роде и знају каква ће зима бити. Свакако је лепо видети те грациозне птице чак и на снегу.