Читај ми!

Тужан крај рибара Олија – Финског орла убила струја у Грделичкој клисури

Десетогодишњи орао рибар, пореклом из Финске, страдао је од струјног удара на прузи Београд-Скопље у Греличкој клисури, саопштило је данас Друштво за заштиту и проучавање птица Србије. Орао рибар је угрожена врста који се у Србији не гнезди готово 100 година, док јединке из северних популација нашу државу прелећу два пута годиње када се селе.

Фински орнитолози обавестили су у понедељак 16. новембра српске колеге да је орао рибар, обележен сателитским одашиљачем, вероватно страдао код села Боћевица надомак Лесковца.

Финци су се забринули када су приметили да сателитски одашиљаш три дана шаље сигнал са једног места, што је указивало да се орао не помера и да је у невољи.

Информације о кретању и задржавању птице доставили су колегама из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије како би што пре проверили шта се дешава са орлом.

Слободан Марковић, орнитолог из ДЗППС, изашао је на терен у нади да овај случај неће бити придодат црној статистици страдања птица на овим просторима.

„ГПС позиција коју сам од колега добио била је на самој међународној прузи Коридора 10 Београд-Скопље-Солун која се налази између Јужне Мораве и села Боћевица. Када сам дошао на лице места, на жалост, могао сам да констатујем да је птица мртва. Леш који је био испод далековода, положај и промене на телу указивале су на то да је птица страдала од стујног удара контакне мреже пруге. Орао није имао шанси против струје јачина 25.000 волти“, појашњава Марковић.

Настрадали орао рибар први пут је био у рукама стручњака за птице када су га, као јединог младунца у гнезду, 26. јула 2010. обележили металним прстеном у месту Тервола, на северу Финске.

Наредних година редовно се гнездио недалеко од места излегања, у јесен одлазио у Африку и на пролеће се враћао у постојбину. Од излегања до тренутка угинућа овај светски путник 10 пута је ишао до Африке и назад и успешно савладавао многе изазове и опасности.

Финци су страдалог орла назвали Оли (Олли) по финском орнитологу Оли-Пека Карлину, који је заједно са орнитологом Мати Суопајäрви-јем птицу обележио сателитским одашиљачем 1. августа ове године.

Оли је као зрела птица добио сателитску телеметрију у оквиру студије мапирања и процене утицаја ветропаркова на живону средину, на подручју где се планира њихова изградња.

Ове јесени Оли је сеобу започео 13. септембра и током 59 дана прелетео је укупно 4.613 километара, од места Мустајäрви у Финској до Боћевице у Србији. Орао је летео кроз 9 земаља: Финску, Русију, Белорусију, Украјину, Румунију, Бугарску, Грчку, Северну Македонију и Србију.

Најдуже се задржао у Украјини где је чак 20 дана ловио, одмарао се и припремао за наставак сеобе.

Милан Ружић, извршни директор ДЗППС, каже да је необично то што је, уместо да лети на југ на Турској и Блиском Истоку, орао из јужне Бугарске кренуо на запад, а потом из Ђевђелије окренуо ка северу и тако дошао до Грделичке клисуре.

„Коридори којима се птице крећу нису безбедни и ми људи имамо одговорност да то стање променимо на боље. Милиони небезбедних стубова за пренос електричне енергије вребају нове жртве. Зато смо са колегама из седам држава, уз финансијску помоћ Европске комисије, покренули пројекат 'LIFE Danube Free Sky' који има за циљ спречавања страдања птица на далеководима уз коришћење најновијих знања и техничких решења“, рекао је Ружић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво