Читај ми!

Научници открили бројну колонију моржева на руском Арктику

Научници су на обалама Карског мора на северу Русије открили станиште велике колоније моржева и поред тога што је њихов опстанак на овом простору значајно угрожен због отапања леда и интензивних истраживања нафтних налазишта.

Уточиште где се моржеви окупљају, размножавају и друже, налази се у забаченом делу руског полуострва Јамал, а руски научници наводе да су само прошлог месеца избројали преко 3.000 ових великих сисара који насељавају хладна арктичка мора Северне хемисфере.

Моржеви живе углавном на сантама леда које плутају Арктиком или на арктичким острвима. Али све топлији климатски циклуси значајно су умањили површину леда, а станишта им угрожава и све већи број бродова који плове овим делом света у потрази за налазиштима нафте и природног гаса.

„Ово станиште је јединствено јер су се на једном месту окупили и мужјаци и женке и младунци различите старосне доби“, наглашава Александер Соколов, арктички истраживач Руске академије наука, који је ово откриће назвао „јединственом лабораторијом на отвореном“.

Иначе, моржеви половину живота проводе на обалама арктичких острва или на сантама леда залеђеног мора, где се окупљају у велика крда. Кад није раздобље парења, ова крда су углавном одвојена по половима. Зато је ово откриће руских научника привукло пажњу.

Андреј Болтунов, из Истраживачко-експедиционог центра за морске сисаре, рекао је да је станиште на острву Јамал, први пут откривено прошле године, али је тек прошлог месеца детаљно истражено и потврђено је да се популација атланских моржева опоравља.

„Желимо да верујемо да је то позитиван знак“, наводи Болтунов, и напомиње да за сада има премало информација да би се доносили опсежни закључци, јер се број дана без леда на Карском мору последњих деценија све више повећава.

Научници су узели узорке ДНК и на неколико моржева поставили сателитске одашиљаче како би били у могућности да неколико месеци прате њихово кретање.

Болтунов наглашава да је било потребно много напора да се утврди шта је ову посебну арктичку плажу учинило толико атрактивном за хиљаде моржева и које кораке би требало предузети да их што боље заштите.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво