Читај ми!

Милион тона пластике убацили смо у Средоземно море, а бацамо и даље

Сваке године у Медитеран доспе око 229.000 тона пластике, што је једнако количини од више од 500 бродских контејнера по дану, објављено је у најновијој студији шпанске Међународне уније за очување природе.

Уколико се нешто под хитно не предузme, до 2040. године та ће се количина пластике удвостручити, упозоравају стручњаци шпанске Међународне уније за очување природе.

Студија је направљена комбиновањем података из различитих истраживања и коришћењем методологије отиска морског пластичног материјала и у њој је утврђено да пластика доспева у Медитеран из 33 земље.

Када једном доспе у море, пластика се углавном таложи у седиментима у облику микропластике, а у извештају се процењује да се у Средоземном мору накупило више од милион тона пластике.

Директорка поморског и поларног програма Међународне уније за очување природе Мина Епс нагласила је да пластика може да нанесе дугорочну штету копненим и морским екосистемима и биодиверзитету.

Како је рекла, морске животиње могу да се заплету или прогутају пластични отпад и на крају да угину од исцрпљености и глади.

„Осим тога, пластични отпад у околину ослобађа хемијске супстанце као што су омекшивачи, што може да буде штетно како за екосистеме, тако и за здравље људи, посебно у полузатвореном мору попут Медитерана“, објашњава Епсова.

Према извештају, највише пластике у Медитеран избацују Египат (око 74.000 тона годишње), Италија (34.000 тона) и Турска (24.000), углавном због великих количина лошег управљања отпадом и велике приморске популације.

Рачунајући количине отпада по становнику, највише пластике избаце Црна Гора (осам килограма годишње), Албанија, Босна и Херцеговина и Северна Македонија (по три килограма годишње).

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 27. окт 2020, 22:20) - Maja [нерегистровани]

Sladjan Stanković

Kakve veze Vaši komentari imaju sa ovom temom?

(уторак, 27. окт 2020, 21:56) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

sapun, distanca i vakcina

Vidim mnogi u tekstu o plastici spominju koronu pa cu i ja.
Kako je moguce da se korona sprecava pranjem ruku, medjusobnom distancom , a vakcinu protiv Korone jos nisu pronasli ?

(уторак, 27. окт 2020, 19:45) - Sladjan Stanković [нерегистровани]

Virus je manji od najmanjih. tkanja na maski

kako je moguće da maska štiti od virusa a tkanje na maski,odnosno otvori na maski su višestruko veći od samog virusa

(уторак, 27. окт 2020, 19:39) - Slađan Stanković [нерегистровани]

Dokle Bree Biše

Ubiste narod Vašom propagandom više nego korona,pričajte o normalnom životu,mani te više tu belosvetsku mafiju i ne širite više laži,sram da vas je .

(уторак, 27. окт 2020, 19:30) - Frojd [нерегистровани]

A ove

Prosvećene proizvode samo štetne Produkte i time uništavaju celu planetu .
Kod prosvećenih je samo Profit važan a ne ljudi i priroda na planeti .

(уторак, 27. окт 2020, 18:14) - anonymous [нерегистровани]

Ubice nas plastika

Po glavi stanovnika najvise izbacuju neprosvecene zemlje.