Читај ми!

И слепи мишеви се социјално удаљавају када се разболе

Као и неки инсекти, и слепи мишеви или како их још називају дивљи вампири се, када су болесни, удаљавају од других јединки популације.

Када се разболе, вампирски слепи мишеви се добровољно изолују или их на то присиљава њихова колонија, успоравајући тиме ширење болести, наводи се у новим студијама које су пратиле понашање слепих мишева у природи.

Овакво понашање прво је примећено у лабораторији. Овакве промене у понашању могу променити начин на који се патогене бактерије шире кроз популацију, а стопе преноса могу се значајно смањити када здраве јединке избегавају болесне.

Познато је да се међу неким инсектима болесне јединке самоизолују, а разне друге врсте показују промене у понашању када се разболе, што резултира повећаном летаргијом.

Да би видели како су вампирски слепи мишеви реаговали на болест, амерички истраживачи у Белизеу ухватили су 31 одраслу женску слепог миша и симулирали болест убризгавањем ендотоксина у половину испитаних. Друга група мишева била је контролна.

У међувремену је контролна група слепих мишева у истој колонији примала инјекције соли.

Током следећа три дана, истраживачи су вратили слепе мишеве назад у њихово шупље дрво и пратили промене током времена у асоцијацијама међу свих 16 „болесних“ слепих мишева и 15 контролних слепих мишева у природним условима.

У поређењу са контролним слепим мишевима, „болесни“ слепи мишеви проводили су мање времена са другима.

Током периода лечења, „болесни“ слепи мишеви су провели 25 минута мање дружећи се са партнером.

Ове разлике су се смањиле после периода лечења и када су слепи мишеви спавали или се хранили изван склоништа.

„Сензори су нам пружили невероватан податке како се понашање ових слепих мишева мењало из сата у сат, па чак и из минута у минут током дана и ноћи, чак и док су скривени у мраку шупљег дрвета“, рекао је водећи аутор студије Симон Рипергер са Државног универзитета Охајо.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво