Читај ми!

Ако за рођендан добијете биљку месождерку, не брините, безбедни сте

Горан Гагулић из села Светозар Милетић код Сомбора, већ неколико година гаји необичне биљке месождерке. Ове биљке су код нас новина, па се не зна довољно о њиховом гајењу.

Биљке месождерке углавном виђамо у цртаним филмовима. Имају замку са шиљатим зупцима у коју улети инсект и биљка га поједе. Расту у мочварним подручјима. Тресет у коме се гаје је сиромашан минералима и користи се кишница или дестилована вода за њихов узгој.

„Сама по себи, ако их држите напољу или већ где, унутра, увек ће се наћи нешто што ће ући у клопку или што ће упасти, тако да ће то њима бити сасвим довољно. Значи, само сунце, вода и ко класична биљка, свака врста собне биљке“, објашњава Горан Гагулић.

Тренутно највише узгаја четири рода месождерки: непентес, сарацениа, дионеа и дрозера. Најпознатије су из рода дионеа, али свака од њих има неку своју посебност, која се огледа у облику клопке.

„За један рођендан сам добио једну врсту овакве класичне дионее и онда то је била прва биљка и касније сам се све више заинтересовао. Једна врста, друга врста, род пробај нешто ново. Нешто пробаш, па ти не иде, други род и тако. Сад је то већ неких шест, седам година константног гајења, баш гајења, својих биљака и продаја“, додаје Гагулић.

Месождерке током зиме улазе у период мировања, када их треба држати на хладом месту и не заливати их превише. Горану су пак, најдраже оне из рода непентес јер не пролазе кроз период мировања. Држе се у собним условима и красе дом током целе године. 

Заблуда је да су месождерке крупне биљке и да су опасне за људе. Одрасла биљка је пречника до 12 центиметара. Оне су потпуно безопасне за човека, али ако се инсект приближи, биљка ће га затворити у клопку или привући својим мирисом, тако да више не може да изађе из ње.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара