Воле мрак живе у пустињи Аустралије - Билби није изумрла врста

Више од 100 година пошто је проглашен за врсту која је изумрла у Аустралији, 10 најјачих и најздравијих аустралијских билбија из зоолошког врта Дабо, у западном делу земље пуштено је у заштићено подручје Националног парка Стурт у најсеверозападнијем делу Новог Јужног Велса.

Чувар зоолошког врта Стив Клениг, коме је дуга каријера у заштити жвотиња у врту донела много златних тренутака, истиче да је пуштање билбиа једно од најбољих искустава.

„Био сам на западним равницама Аустралије последњих 19 година и имао сам среће да сам током година био укључен у доста пројеката заштите. Када је пуштен први билби, камере су биле укључене. То је дефинитивно био врхунац у каријери", рекао је чувар зоолошког врта Стив Кленинг.

Пет мушких и пет женских билбија пребачено је из Дубоа до Тибобуре, у оквиру Програма дивљих пустиња. Пуштени су на подручје од 2.000 хектара у оближњем националном парку, где су били ограђени од мачака, лисица и зечева.

За локално становништво, долазак билбиа је процес лечења земље. Заменик секретара за националне паркове и заштиту дивљих животиња, Етикут Флеминг рекао је да је враћање билбија први корак у покушају обнављања пејзажа.

"На крају, оно што желимо је да аустралијски грм личи на оно што је био пре пар стотина година, да је жив са овим сисарима који имају заиста важне еколошке улоге," рекао је заменик секретара.

Сваки билби током године помера неколико тона земље, а то помаже у клијању семена и регенерације тла.

„Аустралија има најнижу стопу изумирања сисара на свету. Увођење дивљих грабљиваца и стоке с тврдим копитом одиграло је кључну улогу у пропасти билбија", рекао је извршни директор аустралијског друштва за заштиту природе Камерон Кер.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 29. сеп 2020, 19:38) - anonymous [нерегистровани]

Bilbi

Dug Život i puno Sreće !!

(уторак, 29. сеп 2020, 17:35) - anonymous [нерегистровани]

:)

Napred bilbi!