Читај ми!

Велике беле ајкуле су на смрт преплашене од једног другог предатора

Стручњаци из акваријума Монтереј Беј утврдили су да велике беле ајкуле беже главом без обзира чим примете присуство орки у близини.

„Суочене са оркама, велике беле ајкуле одмах ће побећи из подручја у којима лове и неће се у њих враћати и до годину дана, чак иако су орке само у пролазу“, истакао је морски еколог Салвадор Јоргенсен из Акваријума Монтереј Беј.

Тим научника је прикупио податке из два извора – кретање 165 великих белих ајкула означених џи-пи-ес одашиљачима између 2006. и 2013. године, као и 27 година научног праћења популација орки, ајкула и фока које је прикупио центар "Point Blue Conservation Science" код Сан Франциска.

Сусрети великих белих ајкула и орки су се сваки пут завршавали тако што би ајкуле веома брзо, у року од неколико минута, побегле из подручја и држале се подаље до следеће сезоне.

Чак иако би се орке само кратко задржале у тим водама, резултат је био исти.

Из свега тога највише су профитирале популације фока, којима су главни предатори велике беле ајкуле.

„Просечно документујемо око 40 успешних напада на фоке током сезоне код острва Фаралон. Чим приметимо присуство орки, више нема великих белих ајкула и нема више напада на фоке“, каже Скот Андерсон са центра "Point Blue Conservation Science".

Миграционе орке се такође хране фокама, али они релативно ретко пролазе, док се домаће популације орки хране рибом.

Такође, овде се не ради о мањим ајкулама. Неке од њих су и 5,5 метара дугачке и најчешће навикнуте да су на врху ланца исхране. Али чак ни толике ајкуле нису никаква претња по орке, који могу да лове и китове много веће од себе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво