Амазонска прашума нестаје под секирама и тестерама

Крчење Амазонске прашуме у Бразилу све је интензивније, а током претходних 12 месеци стопа сече шуме порасла је 28 одсто.

Бразилски Национални институт за истраживање свемира навео је да је на основу снимака из свемира приметно повећање крчења џунгле, које се посебно појачало током мандата Жаира Болсонара, чије је једно од обећања било да олабави еколошке мере и појача експлоатацију подручја.

Сателитски снимци омогућавају да се брзо утврди новоискрчена подручја, па је тако у последњих 12 месеци посечено 8.700 квадратних километара шумских површина. Поређења ради, 12 месеци пре тога (од јула 2018. до почетка августа 2019. године) искрчено је 6.800 километара квадратних.

Иако се са сателитских снимака не може утврдити тачан узрок крчења, друге студије упућују на то да се највећи део сече одвија противзаконито, од стране ранчера, илегалних дрвосеча, рударских компанија...

Крчење Амазонске прашуме убрзава се од 2013. године, посебно од доласка Болсонара на власт.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 08. авг 2020, 21:26) - Milan [нерегистровани]

amazonija

i brazilci treba da imaju obradivu povrsinu za zemljoradnju i stocarstvo.podrzavam ih u secenju suma

(субота, 08. авг 2020, 16:52) - Aca -racundzija, [нерегистровани]

Covek kao da je poludeo

Izgleda da ce papirnate novcanice i pohlepa unistiti ovu prelepu planetu.

(субота, 08. авг 2020, 15:49) - anonymous [нерегистровани]

Šuma je isečena i u Srbiji, Evropi i SAD. Tu se niko ne buni što se šuma seče.

Brazil ima suvereno pravo da radi sa svojim šumama ono šta god hoće. Ako želite da sačuvate prašume, platite Brazilu 1$ mesečno po glavi stanovnika svih razvijenih država, kako bi vam Brazil čuvao "pluća" planete i obezbedio kiseonik da bogata zapadna civilizacija može da diše ili vratite prašume koje ste isekli u bogatom "zapadnom" svetu.

(субота, 08. авг 2020, 15:23) - anonymous [нерегистровани]

Sume

I u mojoj drzavi (Karpati) seca ne prestaje...neki su stvarno kriminalci...i niko im nista nemoze, jer rade sve to sa odobrenjem od drzavnog vrha...oni su ti koji nam prodaju nase zeleno bogastvo..tako i tamo u Amazonske sume , i kad ce im doci kraj ...nikad...sve zbog para...nasi izvoze u inostranstvo potpisano uradjeno..tako i tamo i na druga mesta gde se to radi, sve sa propisima i sa papirima ili bez...i neki se bogate...a sumama treba destina godina da urastu i obnove...kriminal.

(субота, 08. авг 2020, 15:08) - anonymous [нерегистровани]

Кривица

Треба да испадне Болсонаро крив за то, је л' да? Нису криве (бело)светске компаније које то дрво откупљују будзашто?!

(субота, 08. авг 2020, 14:34) - Grkinja [нерегистровани]

Planeta

Baš mi je žao:(