Само им је глечер фалио – снег и лед прете италијанском алпском градићу

Насељена места која су са италијанске стране испод Монблана и глечера у опасности се на то подручје у наредна 72 сата сручити око 500.000 метара кубних леда. И туристи и локално становништво морају да се склоне на безбедну удаљеност.

Градоначелник Курмајера, познатог туристичког места одакле се сваке године ТВ Раи преноси дочек Нове године, Стефано Мисероки наложио је у четвртак евакуацију становништва и туриста, који би могли бити на путу комада глецера који се топи.

Прилазни путеви у долини Аосте, су блокирани, коловозе контролише полиција, а на сајту општине Курмајер објављена је наредба о евакуацији и забрана кретања путевима „до даљег“.

Глечер је на 2.600 метара надморске висине, у Алпама на граници Италије и Француске.

„Вечни лед“ се и ранијих година топио, али никада као ове, потврђују струцњаци и као узрок наводе „температурни шок“, брзе промене температуре: хладно-вруће-хладно, што убрзава топљење леда.

Глечер је стално под контролом јер лабораторијски налази, као и снимци са висине показују линије комада леда који се одваја од матичног глечера.

Мерења су потврдила да је „у лаганом покрету“ комад глечера величине фудбалског терена напуњен снегом до висине од 80 метара, а по запремини је величине Миланске катедрале.

Вода, однсоно река која се формира испод глечера може послужити као тобоган, указују стручњаци.

Уколико се топљење настави, овај комад глечера могао би проузроковати озбиљну штету.

За сада се помера полако, а ако се убрза могао би да „попут зимских лавина снега превали и дуг пут“, упозорио је Валерио Сегор, директор јавних радова у градићу Аоста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво