Не траже да их негујете, а лепи су и кад цветају и не цветају

Уколико сте баштован почетник или волите биљке а немате времена за њихово редовно неговање, прави почетак могло би да буде гајење седума, кактуса, или чуваркућа. Заливају се мало, и ретко, не заузимају простор, а има их разних боја и облика, и подједнако су лепи и кад не цветају и цветају, а оплемењују простор.

Сукуленте – биљке различитих боја, облика, величина, у нашем народу познате као меснатице, у својим листовима садрже велику количину воде. Алоје, агаве, седуми, кактуси, чуваркуће – због једноставне неге, саставни су део сваког врта.

Сукуленте имају мали коренов систем који је жиличаст и захтевају плитке посуде. Приликом садње треба водити рачуна о томе да земља буде добро дренирана, да садржидео песка, део тресета и део земље. Осим у двориштима и разним чинијама, сукуленти се саде у пањевима, шупљим деблима, на крововима.

За чуваркућу, коју има скоро свака кућа, верује се да чува од грома и болести и да своју неуништиву енергију преноси на домаћинство. Грци и Римљани су је садили поред других биљака да их заштите од гусеница, разних инсеката и штеточина.

Подразумева се да свака саксија мора да има одвод. Ако ове биљке почну да труле, то је најчешће због претераног заливања. Када су жедни, седуми промене боју, постану цревено-браон, па су тада још атрактивнији, а чуваркуће се затворе када немају довољно воде.

Треба их заливати на неких 20 до 30 дана, зависно до временских услова и наравно врсте, а за оне које држимо напољу, у башти, довољна је само киша. У суштини, правило је да се седуми заливају када им се земља тотално осуши.

„Што се тиче прихране седума она је важна у период интензивног раста и цветања. Седуми цветају то је обично у пролећним месецима мај и јун, и онда се прихрањују. Важно је да се користи добро избалансирано минерално ђубриво. Никада не заливамо директно у сув супстрат прихрану. Прихрану вршимо у неко већ заливено земљиште које је влажно јер приликом прихране у сув супстрат може доћи до оштећења и кореновог система и саме биљке. Свакој биљци је потребан период мировања, зато зими кактусе и сукуленте не заливамо“, саветује Љиљана Судар пејзажни архитекта у ЈКП „Зеленило Београд“.

Неке врсте седума не подносе ниске температуре, али код нас су углавном заступљени они који презимљавају напољу. Најчешће се размножавају дељењем. Откинемо делове листа који су здрави и положимо на земљу уз повремено прскање. Исто тако се размножавају и резницама.
Једном у пет година треба откинути суве доње листиће, које природно биљка сама одбацује.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара