Белоглави супови плаћају животима бахате летове хеликоптера изнад кањона Увца

Ретку и заштићену врсту белоглавих супова гледали смо у бројним емисијама на РТС-у. Праћен је њихов развој, а многи од њих опремљени су сателитским одашиљачима. Због неких од њих био је потребан и дипломатски ангажман када су морали да буду враћани авионима кући. Због тога је многе узнемирила вест да је најмање шест младунаца белоглавих супова испало из гнезда због хеликоптера који је био у ниском лету изнад кањона Увца.

Милош Радаковић из Завода за заштиту природе Србије каже да никако није смело да се деси да се појаве хеликоптери у резервату за заштиту природе.

За сваку активност која може да доведе до угрожавања било које животињске или биљне врсте потребно је, како каже, прописати јасне услове, а њих прописује Завод, што сада није био случај.

Зоран Карић из Фондације за заштиту птица грабљивица наводи да је због тога пало најмање шест птица и истиче да је такав потез противзаконит.

„Против било какве логике је да ви летите хеликоптером у резервату где имате птице које су 10 килограма тешке, имају распон крила од три метра и могу да оборе летелицу веома лако. Безбедност људи као и птица била је угрожена. Пре свега је одговоран Директорат за цивилно ваздухопловство је задужен за давање дозвола та овакве летове“, објашњава Карић.

Како је навео, ово није први пут да се овако нешто дешава – 2018. године два авиона су летела изнад кањона Увца, а на уложену пријаву је одговорено да нема забране летова било где у Србији што се тиче птица и њихових гнездилишта.

Радаковић напомиње да су још 2010. године дали надлежним државним органима детаљне податке о концентрацијама птица, односно места са осетљивом фауном. Између осталог, ту је наведено да подручје југозападне Србије, управо због белоглавих супова, означено као подручје са осетљивом фауном.

Због тога је се у Зборнику ваздухопловних информација наводи да је за сваку активност изнад заштићених подручја неопходно прописивање услова под којима нека активност може да се спроведе, односно да буде забрањена.

Са друге стране, Карић наводи да је очигледно да такви прописани услови очигледно нису довољни да се заштити фауна и истиче да је изнад осетљивих подручја, попут кањона Увца, потребно прописати забрану летења.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 12. авг 2020, 16:23) - anonymous [нерегистровани]

Vuk

da nije bio ruzicasti helikopter?

(среда, 12. авг 2020, 14:47) - Dingospo [нерегистровани]

Zna li se ko je bio u helikopteru?

Zna se, ali to su zasticenije vrste.

(четвртак, 06. авг 2020, 12:54) - Milan [нерегистровани]

Kafilerija

Možda bi mogao tada da se reši i problem smrada u Zrenjaninu zbog kafilerije kada bi se te uginule životinje umesto spaljivanja odnosile na hranilišta za lešinare.