Блиски сусрет сурфера и младунчета грбавог кита у пратњи мајке на обалама Аустралије

Младунче грбавог кита, којег у стопу прати мајка, у недељу поподне је, на опште одушевљење сурфера, допливало на неколико метара од обале плаже Мејнли на северу Сиднеја.

Није уобичајено да се у ово доба године може видети младунче грбавог кита у Сиднеју. Грбави китови са ових простора мигрирају северно од Антарктика, дуж обале до тропских вода на северу Квинсленда од априла до јула.

Ове миграције се дешавају сваке године јер китови доносе на свет младунце у топлијим водама и мајке са младунцима се могу приметити у овим деловима аустралије тек крајем јесени, односно, аустралијског пролећа.

Један од очевидаца, Џош, у изјави за Гардијан тврди да никада није видео да китови, а посебно младунци, прилазе тако близу плажи код Мејнлија.

Убрзо су се на мрежама појавили снимци на којима се виде десетине сурфера како на удаљености од око десет метара посматрају шта раде младунче и мајка.

У почетку је постојала забринутост да се можда један од китова заплео у мрежу која је постављена због морских паса, али сурфери су видели да се то није догодило.

Прошле недеље су истраживачи са Универзитета НСВ открили да мада је сезона посматрања китова у Аустралији добар мамац за туристе, треба узети у обзир да многи грбави китови нису у оптималном здравственом стању током миграција.

Истраживачи су прикупили и анализирали узорке слузи коју испуштају китови, нешто слично слузи из људског носа, и утврдили „значајан недостатак“ микроорганизама током њиховог путовања ка југу. Овај рад, објављен у часопису Сајентифик репортс, указује да су китови лошијег здравственог стања него током путовања.

„Често се дешава да се грбави китови насучу на копно, углавном повређени или млади китови, зато је пресудно да се прати здравствено стање популације ове животињске врсте како би се осигурао њен опстанак“, напомиње Катарина Вендал, једна од чланица истраживачког тима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се