Кинески бродови се примакли Галапагосу, морнарица Еквадора у приправности

Еквадор је у стању приправности након што је његова морнарица на око 200 миља од Галапагоса открила велики број рибарских пловила, махом кинеских. Осетљиви екосистем око архипелага у опасности.

Око 260 бродова налази се у међународним водама, тик иза границе од 188 миља око Галапагоса, пише британски Гардијан

Присуство тако великог броја пловила, међутим, можда је већ нанело озбиљну штету осетљивом морском екосистему, указала је Јоланда Какабадсе, некадашња министарка екологије.

„Величина флоте и њено агресивно дејство у међународним водама одражавају се на разне морске врсте и представљају велику опасност по равнотежу самог Галапагоса и његове околине“, објаснила је Какабадсеова у изјави за Гардијан.

Јоланда Какабадсе и бивши градоначелник престонице Еквадора Роке Севиља у понедељак су задужени за развој стратегије одбране групе острва.

Кинески рибарски бродови сваке године долазе надомак Галапагоса. Међутим, ове године, број бродова је већи него претходних година. 

Севиља је истакао да ће најпре дипломатским путем тражити повлачење кинеске рибарске флоте: „Неконтролисано изловљавање кинеских бродова на рубу заштићене зоне нарушава напоре Еквадора да заштити живот у водама око Галапагоса“.

Тим ће захтевати, истакао је Севиља, да се поштује међународни споразум о заштити врста које мигрирају.

Јоланда Какабадсе каже да ће се стручни тим залагати да се заштићена зона прошири на 350 миља од обала архипелага. На тај начин био би затворен међународни коридор у којем се сада и налазе кинески бродови.

„Еквадор такође покушава да заштити подводни живот у водама која их дели од суседних Костарике, Панаме и Колумбије“, објаснила је Какабадсеова.

Морнарица Еквадора је у стању приправности и за сада само осматра и патролира како би се спречио инцидент попут оног 2017. године када су такође кинески бродови пресретнути са више од 300 тона улова, махом ајкула.  

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 29. јул 2020, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

Kinezi.

Od Evrpe do Ekvadora ,Izgleda da se Nostradamusovo prorocanstvo ostvaruje.