Заборављене врсте риба поново пливају италијанским морем

Живот у Средоземном мору и другим италијанским морима, поново је оживео, квалитет воде се поправио, а неке од заборавњених врста риба приближиле су се обали, где су некада били усидрени бродови.

Како наводи италијанска обалска стража, на местма где су некада биле гужве од туриста и бродова, сада су рибе. Од априла месеца обалска стража је узимала узорке воде из мора,правила снимке подводног света и тако је уочила неке врсте риба виђене у подручјима које обично заузимају бродови и људи, а у која оне иначе не залазе.

Надлежни у Риму потврдили су за Ројтерс да је уочено значајно побољшање квалитета воде и смањење отпадног материјала у мору, чак и пре него што су објављени резултати истраживања.

Китови уљешуре примећени су у близини Сицилије, док су делфини виђени на местима на којима су се пре пандемије налазили бродови, у лукама северозападне Лигурије.

Упркос бујању живота у морима која окружују Италију, а које се догодило захваљујући мерама карантина, пандемија је довела до нових опасности по морски живот, због бачених маски, рукавица и празних боца дезинфекцијских средстава који су се могли видети у води.

Овај отпад повећао је загађење у морима које потиче од микропластике, честица које настају распадањем пластичних производа.

Надлежни органи у Италији истичу да су мере карантина уведене због пандемије омогућиле људима да стекну бољи увид у то колико је крхка животна средина и да схвате да морају да сачувају природу која им је дата у наслеђе, за њихову децу и будуће генерације.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво