Мистични ружичасти лед у италијанским Алпима

Научници у Италији истражују тајанствени изглед ружичастог леда у Алпима, који су обојиле алге због ефекта климатских промена.

Расправља се о томе одакле потичу алге, али Биађо Ди Мауро из италијанског Националног савета за истраживање каже да је ружичасти снег примећен на деловима ледника Пресен вероватно узрокован истом биљком која је пронађена на Гренланду.

"Алга није опасна, природна је појава која се јавља током пролећног и летњег периода на средњим ширинама, али и на половима", рекао је Ди Мауро, који је претходно проучавао алге на глечеру Мортерахт у Швајцарској.

Биљка, позната као Ancylonema nordenskioeldii, присутна је у такозваној "Мрачној зони" Гренланда, где се и лед топи. Лед обично одбија више од 80 процената сунчевог зрачења у атмосферу, али како се појаве алге, оне потамне лед тако да он апсорбује топлоту и брже се топи. Појављује се више алги док се лед брже топи, што им даје виталну воду и ваздух и додаје црвене нијансе белом леду на глечеру"Пазо Гавији",  који је на надморској висини од 2.618 метра.

"Покушавамо да квантификујемо утицај других појава, осим људске, на прегревање Земље", рекао је Ди Мауро, напомињући да присуство планинара и жичара може да има утицај и на алге.

Туристи на глечеру жале се на утицај климатских промена.

"Прегревање планете је проблем, последње што нам је било потребно су алге", рекла је Марта Дуранте, туриста. 

Елиса Понцини из Фиренце рекла је да осећа да Земља "враћа нама све што смо јој учинили".

"Година 2020. је посебна: догодиле су се ужасне ствари. По мом мишљењу, атмосферске појаве се погоршавају. Климатске промене су све очитије", нагласила је Елиса.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. јул 2020, 14:02) - Bojan [нерегистровани]

Nije prvi put

Takođe je bilo uočeno zimus na Antarktiku. Usled istorijskog otapanja leda, prijavili su se slojevi crvene boje. Da podsetim, naime u isto vreme, na istom mestu, je izmerena temperatura od + 20C°. Malo neuobičajena temperatura za Antarktik.

(понедељак, 06. јул 2020, 05:44) - anonymous [нерегистровани]

Gospodji Elisi iz Firence

To nisu atmosferske pojave i klimatske promene! To je Geoinzenjering!