Које играчке су опасне за ваше љубимце

Играчке су добар начин да забавите своје љубимце, али треба да обратите пар ствари приликом њиховог избора, јер неке могу да буду штетне, па и опасне по њих.

Власници кућних љубимаца често греше приликом куповине играчака за њих, а многи ни не знају које типове играчака треба да избегавају.

Превише тврде играчке могу да оштете зубе

Ветеринар Мејсон Ромеро рекао је за портал Инсајдер да је једна од најчешћих грешака власника та да купују превише тврде играчке.

„Не узимајте превише тврде играчке или оне што су осмишљене за цимање и вучу. Ветеринари их не препоручују зато што често могу да оштете зубе“, каже Ромеро.

Најбржи начин да тестирате да ли је играчка довољно мека је да је притиснете ноктом. Уколико не можете да оставите отисак, вероватно је превише тврда.

Никада не купујте играчке са канапима или жицама

Играчке са канапима могу да буду забавне, али и опасне по ваше љубимце.

„Треба избегавати било шта што има канапе или жице на себи. Ако љубимац прогута жицу, она би могла да заврши у његовим цревима. Линеарна страна тела могу бити опаснија од тога да случајно прогутају лоптицу и могу да изазову озбиљна оштећења“, објашњава Ромеро.

Деструктивним љубимцима немојте куповати плишане играчке

Иако можда може да изгледа слатко када се ваш љубимац ушушка поред плишане играчке, деструктивним љубимцима никако не би требало дати играчке које су пуњене.

„Највећа опасност од њих јесте да ће љубимац појести пуњење или неки други део, посебно ако је нека пиштаљка у питању. Велики број људи ми се до сада јавио због овога“, наводи ветеринар.

За оне мирније нарави, Ромеро каже да су плишане играчке безбедне.

Немојте изнова куповати исти тип играчке

Као и људи, љубимци воле да имају различите играчке, а уколико купујете увек исте то ће довести до засићења и досаде.

„Пси и мачке воле да имају различите играчке. Ако имате више врста различитих занимација, то ће вам помоћи да љубимци имају шта да раде“, каже ветеринар Роберт Ан.

Сирова кожа може да оштети зубе и дигестивни систем

Многи власници се одлучују за сирову кожу као природну алтернативу синтетици, али тај тип играчака је заправо опасан по зубе.

„Нисам никада разговарао са неким ветеринаром који их препоручује. Превише су тврде и могу значајно да оштете зубе и изазову фрактуре“, каже Ромеро, објашњавајући да унутрашња оштећења зуба могу да се препознају по љубичастој промени боје на зубима.

Делићи сирове коже могу и да буду прогутани, што често доводи до проблема са повраћањем и дијарејом.

Немојте куповати играчке које имају ситне делове

Треба заобилазити играчке које имају много мањих делова, јер љубимац може да их зубима одломи и прогута, а зависно од њихове величине и облика, можда ћете морати да се хитно обратите ветеринару.

Ситни делови попут дугмади, пластичних очију, перли и пиштаљки могу лако да се ишчупају са играчке. Уколико се деси да прогутају неки део, требало би да се обратите ветеринару.

Избегавајте да дајете клупка мачкама

Супротно увреженом мишљењу, клупко конца није јефтина, безбедна играчка и никада их не би требало давати мачкама, јер могу случајно да их прогутају због чега ћете морати хитно да их одведете ветеринару.

Одаберите праву величину

Превелика играчка може да ограничи способност љубимца да је носи и игра се са њом, што ће највероватније утицати и да досади врло брзо.

Са друге стране, за веће љубимце избор величине играчака је пре свега здравствено питање, јер премале играчке могу да буду прогутане и доведу до гушења или заглављивања у цревима.

Невикните их од малена на играчке

Веома је важно да љубимце од малена упознате са играчкама како би се навикли на њих.

У противном, уместо играчака навићи ће се да жваћу и гребу ногу трпезаријског стола или душек и наслон кауча.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво