Ухапшено 108 кријумчара са две тоне стаклених јегуља

Поводом Светског дана заштите животне средине, који се обележава 5. јуна, Европол промовише еколошку акцију и своју посвећеност да подржи државе чланице ЕУ у сузбијању криминала везаног за животну средину.

У оквиру четврте операције "Језеро", која је трајала од октобра 2019. до априла 2020. године, а током које су кооординисани органи за спровођење закона из 19 земаља широм Европе, ухапшено је 108 осумњичених кријумчара и заплењено 2.013 килограма стаклених јегуља, чија се вредност процењује на 6,2 милиона евра, саопштено је из Европола. 

Спасене животиње поново су враћене у своје природно станиште како би се сачувала ова угрожена врста.

Акција је координисала рад органа за спровођење закона у Албанији, Белгији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Чешкој, Француској, Грузији, Немачкој, Италији, Летонији, Литванији, Холандији, Северној Македонији, Португалији, Србији, Шпанији, Швајцарској, Шведској и Великој Британији.

Трговина стакленом јегуљом један је од највећих злочина против дивљег живота у свету.

Операција "Језеро" је водећа операција Европола против криминалних операција везаних за животну средину, коју су 2016. године започеле само четири земље, да би им се 2020. придружили органи за спровођење закона из још 15 држава.

Последњих година европска популација јегуља се смањила за 90 процената.

Активности органа за спровођење закона против трговине јегуљама делимично помажу у спречавању нестанка ове врсте, наводе у Европолу.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво