Ипак постоји кутак на земљи који нисмо успели да загадимо

Научници верују да су открили где је на свету најчистији вазду, потпуно незагађен људским активностима – налази се на Јужном океану који окружује Антарктик.

Ово је прва студија која је истраживала састав биоаеросола на Јужном океану, а коју су спровели истраживачи са Универзитета у Колораду. Успели су да открију атмосферску област која је нетакнута људским утицајем.

Време и клима су блиско повезани и повезују регије широм света. Kако убрзано долази до климатских промена изазваних људским активностима, научници су одлучили да пронађу тај кутак на земљи који је најмање погођен тим утицајима.

Професорка Соња Крајденвајс и њен тим претпостављали су да је ваздух изнад Јужног океана најмање изложен овим утицајима и прашином са континента.

Установили су да је гранични слој ваздуха који снабдева најниже облачне системе на том подручју без икаквих аеросолних честица које су произвели људи. Није било трагова фосилних горива, усева, пестицида, а ни отпадних вода.

До загађења ваздуха иначе долази када аеросоли, чврсте материје и гасови доспеју у ваздух. Истраживање је показало да је Антарктик изолован од ширења микроорганизама из јужних земаља.

„Чини се да је Јужни океан једно од ретких места на Земљи које је најмање погођено људским активностима“, наводи Томас Хил, научник и један од аутора студије.

Научници су узели узорке ваздуха из дела атмосфере који је у директном контакту са океаном и то док су овим подручјем путовали из Аустралије. Урадили су анализу микроорганизама у ваздуху и установили да сви потичу из океана.

На основу бактеријског састава микроба закључили су да аеросол из удаљених земаља настао људском активношћу и загађење није стигло до југа и да је ваздух у овим пределима „прастар“, стоји у извештају који је пренео Си-Ен-Ен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се