Рибе које пливају Нилом у себи имају микропластику

Најновије истраживање о загађењу река показало је да три четвртине риба које живе у најдужој реци на свету - Нилу, у себи има микропластику.

Истраживање, прво те врсте, спровела је британска телевизија Скај њуз уз помоћ египатских истраживача, чији рад су надгледали британски научници у лабораторији у Данској. Оно је трајало више од два месеца током којих је испитивана загађеност реке дуж целог тока, а при том су истраживачи прикупљали и снимали доказе, изјаве пољопривредника, политичара, научника, ветеринара.

Установљено је да је река загађена дуж целог тока од језера Викторија до места где се улива у Медитеранско море, као и да рибе у својим цревима имају и веће и мање делове пластике.

Неки делови пластике могли су се видети и голим оком, због чега су истраживачи и посумњали да је загађење много веће.

Како је закључено, густина пластике у рибама и велики проценат захваћене рибе имају врло забрињавајуће последице на будућност целог воденог живота у Нилу.

Микропластика делује тако да привлачи отровне материје, што значи да постоји повећана опасност да загађивачи и пестициди који се вежу за микропластику, такође заврше у рибљем телу.

број коментара 0 Пошаљи коментар