Љубав на први поглед, на помолу принова у Бео зоо врту

Две роде, збринуте због повреда у београдском зоолошком врту, у новом окружењу се успешно опорављају. Међу њима су се на Калемегдану родиле и симпатије, и свијено је једно право велико љубавно гнездо.

Мама рода већ лежи на јајима па се у Врту ускоро очекује и принова. 

„Бео зоо врт је имао роде, али оно што мало људи зна је да наш врт ради и на прихвату дивљих животиња које су у неком проблему, претрпеле повреду, па су тако и ове роде стигле код нас, а и један јеж недавно", рекао је, испред Зоолошког врта, биолог Кристијан Овари.

Удомљене роде су у Врту због повреда на крилима, док је међу последњим становницима један јеж који је повређен у саобраћају. Лепо се опорављају.

Роде могу да положе до седам јаја. Рода у Бео зоо врту положила је пет, од чега су се очувала два.

„Са овим бејби-бумом који имамо, роде су одрадиле своје и без тих јаја, донеле су нам пуно тога лепог", додао је Овари.

Каже да са пролећем јача и активност животиња и апелује на грађане да поведу рачуна о томе.

Други међу новијим становницима Врта је јеж који је добио име Прасе, зато што се током опоравка, како у Врту објашњавају, фино угојио.

„Обе задње ноге су му биле одузете, лепо се опоравља, на десну ногу већ се ослања. Још леву ногицу да наместимо и може да иде назад у природу", каже биолог.

Враћање животиња у природу је циљ целе приче а то важи и за роде и њихово потомство које се очекује.

Роде су иначе слободне да одлете кад год пожеле. За сада је очигледно да им је у Врту лепо, заједно су и у пару редовно уређују своје гнездо.

„То је најбитније. Принцип је у томе да, ако им је ту лепо нека остану, али ако желе да иду - слободне су", објаснио је Овари.

број коментара 0 Пошаљи коментар