Хладноратовска тестирања атомских бомби утицала су на временске прилике, тврде научници

Поплава нуклеарних проба током Хладног рата и трке у наоружању имала је велики утицај на временске прилике широм планете, повећавајући количину падавина хиљадама километара далеко од места тестирања, открива нова студија.

Анализирајући старе податке направљене у истраживачкој станици у Шкотској у време када је Хладни рат био на врхунцу, тим научника је упоређивао свакодневне промене електричног набоја у облацима услед ослобађања „вештачке радиоактивности“ настале због нуклеарних проба, односно – покушали су да утврде да ли су ова тестирања утицала на атмосферске падавине. Резултати њихових анализа објављени су у часопису Physical Review Letters. 

Подаци показују да, рецимо, у периоду између 1962. и 1964. године – у време Кубанске ракетне кризе током које су Сједињене Државе и бивши Совјетски Савез извели више стотина проба атомских бомби – у данима са вишом радиоактивношћу, количина падавина била већа у просеку за 24 одсто, а облаци су и „визуелно били гушћи“.

„Научници су у периоду Хладног рата проучавали како ослобађање радиоактивности утиче на обрасце атмосферских кретања. Сада смо искористили те податке да бисмо утврдили како је то утицало на количину падавина“, објашњава Џил Харисон, руководилац студије и професор физике на Универзитету у Редингу.

Мада су пробе атомских бомби вршене у удаљеним деловима света, пустињама и ненасељеним острвима, нуклеарна експлозија је јонизовала атмосферу и производила електрични набој који је могао да утиче на временске прилике хиљадама километара од места експлозије, тврде истраживачи.

Од првог успешног теста у лето 1945. године, широм планете експлодирано је око 2.058 нуклеарних бомби – укључујући ту и две америчке бомбе које су бачене на Хирошиму и Нагасаки – подаци су Удружења за контролу оружја. Мада су у већини случајева вршене подземне експлозије, ипак је више од 500 изведено у атмосфери у периоду између 1945. до 2017. године.

Хладни рат и трка у наоружању су наводно завршени распадом Совјетског Савеза, али нуклеарни тестови нису престали, а нове анализе би могле да расветле све еколошке штете које су оне нанеле. Исто истраживање би могло да помогне и у области геоинжењерства и укаже на могућности употребе електрицитета да би се утицало на атмосферске прилике.

„Усијана политичка атмосфера Хладног рата довела је до трке у нуклеарном наоружању и напетости у целом свету. Деценијама касније, срећа у несрећи је да ће нам ове промене које су изазвале у атмосфери, омогућити да увидимо како електрични набој утиче на кишу“, наводе истраживачи.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 15. мај 2020, 08:47) - anonymous [нерегистровани]

Test

Vrsili bi oni i danas testove nego im zabranise vanzemaljci. Zadnji testovi su bili francuski kada je u planu bilo 6 testova ali su prekinuti posle treceg. Narod tamosnji u Australiji, Novom Zelandu i Polinezinji se pobunio. Ali neki poznati analiticari kazu da su im pripretili gore pomenuti.Alieni.

(петак, 15. мај 2020, 05:53) - anonymous [нерегистровани]

Polinezija...

Greska.. Izvinjavam se. Da Polinezija. Uzas u svakom slucaju. Secam se da smo potpisivali ovde u Holandiji i da smo skupili dovoljno potpisa.. Ali nista nije vredelo..

(четвртак, 14. мај 2020, 22:51) - Sneza [нерегистровани]

RE: Idiotizam

Nije Peloponez (Grcka) nego Polinezija

(четвртак, 14. мај 2020, 22:49) - anonymous [нерегистровани]

Ovo

Ovo je luda planeta . Ljudi su najgori i najgluplji ,uništavaju sami sebe.

(четвртак, 14. мај 2020, 20:19) - anonymous [нерегистровани]

Трачак светла на крају дугог тунела?

"Исто истраживање би могло да помогне и у области геоинжењерства и укаже на могућности употребе електрицитета да би се утицало на атмосферске прилике..." Ово је можда први пут да се отворено помене геоинжењерство као "могући извор" утицаја на атмосферске прилике. Прилично стидљиво и маргинално, међутим то не умањује непобитну чињеницу да се не може водити иоле озбиљнији разговор о данашњим атмосферским приликама и климатским променама уопште, уколико се не проговори отворено о геоинжењерству у последњих 60+ година и свему што се у то име предузима данас. Човечанство заслужује да зна истину али и да преузме одговорност за учињено.

(четвртак, 14. мај 2020, 19:41) - anonymous Gruja [нерегистровани]

Hmmm

"у периоду између 1962. и 1964. године – у време Кубанске ракетне кризе током које су Сједињене Државе и бивши Совјетски Савез извели више стотина проба атомских бомби"

Sad mi je jasno zasto me ponekad obuzima ludilo. Rodjen sam u tom periodu. Radioaktivnost je to breee

(четвртак, 14. мај 2020, 19:00) - anonymous [нерегистровани]

Hladnoratovska testiranja

Treći svetski samo što nije izbio,a ovo laprdaju tek o hladnom ratu
Jad,čemer i beda svetske politike

(четвртак, 14. мај 2020, 17:44) - anonymous [нерегистровани]

Idiotizam

Bas lepo. Testiras atomske bombe po majci Zemlji!!?? Pa to mogu samo ludaci. Usput bacis na poneki grad i ljude ( Hirosima....) Pisali smo peticije par decenija unazad da Francuuzi ne izvrse nuklearne probe u Peloponezu ako se ne varam!? Ma nista. Ko nas pita. Bacimo mi par bombi, sta nas briga za ljude, okeane, ribe , prirodu!! Pa narano da ima uticaja na sve. Klimu, zdravlje... Samo vi bacajte. Ali strasno je sto priroda ne kaznjava samo pocinioce, vec sve nas.