И Њујорчани видели снег у мају

Поларни вортекс који се током зиме није „јављао“ становницима Њујорка, одлучио је да донесе пахуље у америчку метрополу овог викенда.

Ваздушна струја која кружи 20 километара изнад Северног пола зове се поларни вортекс и узрокује врло ниске температури у Сједињеним Америчким Државама. 

Ипак, прошле зиме вортекс као да је био на одсуству – зима је била веома блага. Да га не би заборавили појавио се у мају и над Њујорк наднео снежне облаке. 

У петак је забележена рекордно ниска температури на североистоку САД. Снег је пао у деловима држава Њујорк и Масачусетс, пахуље су видели становници Бостона и Њујорка.

Њујорк пост преноси да су Централ парку снег виђен први пут после скоро пола века – последњи пут падао је 1977. године и то управо 9. маја.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 10. мај 2020, 23:13) - dan [нерегистровани]

Istina

Severna Amerika ima specifični raspored lanina od severa ka jugu pa je čest prodor hladnog vazduha sa severa. U Evroaziji su planine zapad-istok pa je to teže moguće !

(недеља, 10. мај 2020, 21:27) - anonymous [нерегистровани]

Hoće to...

Da li zaista neko veruje u izmišljene pojmove poput "polarnog vorteksa"? Šta je sledeće na meniju iz geoinžinjerske kuhinje?

(недеља, 10. мај 2020, 16:46) - anonymous [нерегистровани]

Sta sneg

Ma nije samo New York, evo ga i u Torontu. Vec dva dana je ispod nule svako jutro, ovo nije za coveka.