Коронавирус прети да збрише са Земље гориле, орангутане и шимпанзе

Стручњаци упозоравају да би пандемија коронавируса могла да збрише гориле, шимпанзе и орангутане са земље. Човек своје најближе рођаке, који са људском врстом деле 98 одсто ДНК материјала, може да зарази респираторним инфекцијама, па самим тим и коронавирусом.

Чак и микроорганизми који изазивају благе симптоме код људи, у прошлости су често изазивали смрт других примата, пише британски Гардијан.

Чињеница да је ковид 19 болест која код човека у неким случајевима може да се заврши смрћу наводи стручњаке на закључак да би био оправдан страх да би коронавирус могао да збрише популацију великих мајмуна са неких територија, односно станишта. 

Коронавирус још није потврђен код гориле или било ког другог великог мајмуна, па се и даље не зна какав је његов утицај на те животиње.  

Више врста мајмуна већ је угрожено толико да се налазе на прагу истребљења због сече шума и криволова.

„Пандемија коронавируса представља озбиљну ситуацију за људе, наше здравље и економије. Али је исто тако потенцијално велика опасност за мајмуне. Много можемо да изгубимо када су у питању они који су на граници истребљења“, истакао је Томас Гилеспи са америчког Универзитета Емори. 

Свесни озбиљности ситуације, радници националног парка „Бвинди“ у Уганди, где живи око 600 горила, носе маске за лице, користе средства за дезинфекцију и мајмунима се не приближавају.

Будући да је туризам у оваквим парковима током пандемије коронавируса потпуно обустављен, нестао је главни извор прихода, а горилама прети и већа опасност од криволова.

број коментара 0 Пошаљи коментар