Рупа у озонском омотачу нестала, али не због пандемије

Огромна рупа која се у марту отворила у озонском омотачу изнад Арктика сада се поново затворила, али научници Уједињених нација наглашавају да ово нема никакве везе са пандемијом ковида 19.

Губитак озонског омотача достигао је „рекордни ниво“ у марту, а стручњаци су објавили да је површина рупе око три пута већа од површине Гренланда. Међутим, баш како је изненада настала, тако се изненада и затворила.

Научници из Светске метеоролошке организације УН наводе да су пролећни феномен покренуле супстанце које оштећују озон и које су још увек присутне у атмосфери, али и веома хладна зима која је владала у стратосфери.

„Комбинација ова два фактора доводи до наглог и масовног оштећења озонског омотача, овог пута много јачег него што је забележен 2011. године. Сада се све враћа у нормалу... Рупа у зонском омотачу је нестала“, објаснила је представница УН Клара Нулис на конференцији за медије у Женеви.

Овако брз опоравак озонског омотача многе је навео да петпоставе како је смањење загађености ваздуха до кога је дошло због пандемије ковида 19 било узрок ове појаве, али та теорија је одмах одбачена.

„То никако није повезано за пандемијом“, навела је Нулис.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво