Као и људи, фламингоси склапају трајна пријатељства

Фламингоси су врло дружељубиви и слично као људи склапају трајна пријатељства, показују носва истраживања о овој необичној врсти птица. Научници верују да им ова стратегија гарантује опстанак.

Фламингоси су познати по свом ружичстом перју, дугим ногама, дугим вратовима и по томе што стоје на једној нози. Научници су први пут открили да ове птице формирају дуготрајна и одана пријатељства и да физички изглед игра значајну улогу у тим односима, како пише часопис Национална географија.

Изгледа да су фламингоси моногамни, то јест граде трајне партнерске односе и сваке године заједно праве знезда за младе. Такође имају и истополне пријатеље и формирају групе од три до шест блиских другара. Попут људи, ове птице избегавају одређене јединке како не би улазили у сукобе. 

Бихевиорални еколог, Пол Роуз, са британског Универзитета у Ексетеру, пет година је са својим тимом истраживао колоније фламингоса на три локације.

Прикупљени подаци су показали да ове птице бирају своје пријатеље и са њима увек проводе време. Научници претпостављају да ова пријатељства могу трајати и деценијама, с обзиром на то да фламингоси живе и до 50 година.

Дужина врата је изгледа услов који утиче на избор пријатеља. Такође, фламингоси бирају за пријатеље себи сличне и оне с којима се не сукобљавају. Ружичасто перје такође игра важну улогу у склапању пријатељстава. Што им је перје сјајније то их потенцијално чини пожељнијим пријатељем. Откривено је и да се „дружине“ састоје од три до шест птица, окупљених у више подгрупа.

С обзиром на то да је откривено колико су им пријатељства важна, научници препоручују да фламингосе у зоолошким вртовима не треба раздвајати и да њихова јата треба да садрже што је више могуће јединки, јер што је група већа, већа је и вероватноћа да ће успети да пронађу „сродну душу“ са којом ће се дружити.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 29. апр 2020, 21:21) - Grkinja [нерегистровани]

Haha

"sklapaju trajna prijateljstva"
Flamingo možda, o ljudima ne znam....