Корона отерала трајекте и туристе, а у воде Босфора вратила делфине

У последње време, делфини све чешће долазе близу обала Босфора, који је обично препун туриста, чамаца и трајеката.

Туризам и саобраћај су утихнули, становници милионског Истанбула углавном су због епидемије код куће, притисак на обале значајно је смањен, па су делфини искористили ситуацију да прокрстаре мореузом. 

У четвртак је у Истанбулу и турским провинцијама започела четвородневна забрана кретања у покушају да се сузбије ширење коронавируса. Забрана кретања била је на снази и прошлог викенда.

Раније ове недеље делфини су примећени и код моста Галата, тик уз обалу. То је место обично пуно рибара и чамаца.

Иначе, туре посматрања делфина на Босфору са трајеката, постале су уобичајене у последњих неколико година, али је проблем био у томе што их је било све мање. 

„Саобраћај на води је делфинима овде највећи фактор ометања, посебно бука коју праве пловила", рекао је др Ајаки Амахи Озтурк из из Турске фондације за истраживање мора.

Делфини су се зато, склањајући се од буке, посебно глисера, а и због повећања загађења воде, избегавали ово подрује. Међутим, примећено је да се последњих година ипак враћају на Босфор, јер се почело са еколошким мерама и заштитом воде од загађења, уз пречишћавање.

Три врсте делфина који се виђају у водама Босфора на светској су листи су угрожених животиња.

Делфини су и у Турској заштићени законом, лов на њих забрањен је од 1983. године.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 26. апр 2020, 10:32) - anonymous [нерегистровани]

Природа

Добили смо жути картон од мајке Земље, природа је почела да се опоравља а ако после свега наставимо као до скоро, можда следећи буде црвени. Надам се да ћемо из овога да извучемо добре закључке.