Корњаче у Тајланду вратиле се на популарну плажу да положе јаја

У Тајланду је пронађен велики број гнезда ретке џиновске кожасте морске корњаче на плажама на којима су доскоро боравили туристи. Плаже су сада затворене за посетиоце због пандемије коронавируса. У последње две деценије, на овој плажи нису нађена оваква гнезда.

Дивље свиње шетају улицама израелског града Хаифе, јелени лутају лондонским насељима, што нас наводи на закључак да нам је вирус довео дивљи животињски свет на градске улице.

У Тајланду је 2.765 заражених и 47 мртвих. Забрањени су међународни летови и на снази је препорука грађанима да остану у својим домовима. Управо ове одлуке су ослободиле плаже за животиње.

"Од новембра прошле године пронађено је 11 гнезда џиновске кожасте морске корњаче, а то је највећи број гнезда у последњих 20 година. Ово је јако добар знак, јер су многе области за мрешћење уништили људи. У последњих пет година нисмо нашли овакво гнездо", рекао је директор Морског биолошког центра на Пукету.

У поређењу са прошлом годином, нисмо имали нових гнезда јер су корњаче често убијане рибарском опремом. Људи су их терали и са плажа да их не узнемиравају.

Џиновске кожасте морске корњаче су највеће морске корњаче. У Тајланду су проглашене угрожном врстом и налазе се на листи угрожених врста Међународног удружења за очување природе.

Корњаче полажу јаја у мрачним и тихим областима, која је због туриста било јако тешко пронаћи. Такође је неретка појава да туристи ископавају јаја корњача и краду их.

У другој половини марта, запослени у Националном парку у јужној провинцији острва Панга Нга која излази на Андаманско море, пронашли су 84 излегања, после два месеца праћења где се полажу јаја.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 22. апр 2020, 22:58) - anonymous [нерегистровани]

Da poživi još malo korona možda se priroda oporavi.

Ne treba gledati daleko da bi se videla sva monstruoznost čoveka prema prirodi dovoljno je pogledati sopstveni frižider ili možda garderober? Svaka čast i izuzetak vegetarijancima i prirodno savesnim ljudima!

(среда, 22. апр 2020, 20:37) - Grkinja [нерегистровани]

Sloboda

Kako se radujem činjenicom što konačno toliko životinja uživaju u slobodi. Sad vidimo da čak i one koje žive u prirodi nisu baš slobodne, tek sad uživaju u slobodu! :)

(уторак, 21. апр 2020, 21:52) - anonymous [нерегистровани]

Re: Čiji je okean?

U jednom momentu stade mi dah kada pročitah vašu repliku.
Od sve dubine i širine misli i osećaja koje sam pokušao da izrazim mojim komentarom, vama je pažnju privukla samo bizarna kombinacija od nekoliko reči u kojoj, uzgred budi rečeno, nema nikakve gramatičke dubioze.
Zar je moguće da tako ograničeno gledate na svet i stvari oko sebe???
Kada se ne prate misao i koncept, koje autor teksta najavljuje na samom početku i razvija dalje u sadržaju - onda se veoma lako dađe do raznih besmislenih zaključaka.
Čitajte malo beletristiku, poeziju i ostalu literaturu u kojoj dominira sloboda izražavanja. Naučite da pratite misao autora čak i onda kada je redosled reči van svih pravila mehaničke gramatike.
A što se tiče okeana, oni (okeani) pripadaju svim bićima koja su na bilo koji način egzistencijalno vezani za njih (za okeane), a koja (bića) na nikakav način ne deluju destruktivno na te svoje egzistencijalne sredine.
Naravno, okeani su pripadali i ljudima ali su ljudi izgubili to pravo delujući krajnje destruktivno na tu biološku zaostavštinu koja im je inače zajednička sa svim ostalim živim bićima na ovoj planeti.

(уторак, 21. апр 2020, 11:48) - anonymous [нерегистровани]

Čiji je okean?

Nejasno je iz vašeg komentara čiji je okean? Kornjača ili ljudi? Kako ste napisali biće da je ljudski jer ako ste hteli reći da pripada kornjačama morali ste umesto njihov da napišete svoj.

(понедељак, 20. апр 2020, 21:48) - anonymous [нерегистровани]

Идиотизам је особина својствена само човеку.

"...Људи су их терали и са плажа да их не узнемиравају...."
Уместо да те плаже буду забрањене за употребу у време када та дивна бића полажу своје потомство и све док малецки не стигну у њихов океан. Како се те малене душице отимају да што пре стигну у воду и да се кобајаги сакрију. А од кога понајвише? Па од људи!
На крају смо дошли у ситуацију да ми не можемо да изађемо ни пред врата, а камо ли на плаже.
Еј бре, када људи немају шта друго да сатру, онда сатиру сами себе.

(понедељак, 20. апр 2020, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

...

Sad to treba promovisati kao turističku atrakciju i pustiti turiste da istražuju i uživaju na plaži punoj jaja. Eto prilike da se neko jaje ponese kući kao suvenir. Ima da lete šuške na sve strane.