Зелени Лондон – град у коме скоро сваки становник има своје дрво

Лондон с толиким дрвећем могао би да буде класификован као шума. Има око 8,4 милиона стабала, скоро једно на сваког становника града. Како урбанисти наводе, планирано је да овај град буде први национални парк на свету, дајући природи централно место у урбаном животу.

Како град са најпрометнијим авионским саобраћајем на целом свету и популацијом од неколико милиона становника постаје одржив град. У једном од пројеката од становника се тражи да све бетониране површине озелене, тако што ће на прилазима кућама и зградама посадити биљке или заменити подне облоге на терасама и у двориштима травом.

Од становника Лондона тражи се и да направе мале рупе у жичаним оградама, што ће омогућити неометано кретање јежевима.

Градоначелник планира да за десет одсто повећа покривеност града крошњама дрвећа и претвори више од половине града у зелене површине до 2050. године. Да би то постигао, Лондон мора да превазиђе велике препреке.

До 2040. године број становника порашће за два милиона, а изградња нових зграда може да буде опасност за природу. Неки пројекти већ се уклапају у борбу за заштиту природе. На Вест енду за пет година су направљена 64 зелена крова на стамбеним зградама, што је смањило температуру и упило велики део падавина.

Планирано је да се до 2025. године у Лондону смањи емисија гасова са ефектом стаклене баште за више од 60 одсто.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 17. апр 2020, 20:05) - ,," [нерегистровани]

Шта и год

Када се све околности узму у обзир, рецимо, количина новца који је пренесен у тај град током њиховог освајања и искориштавања других делова света, начин како се боре са тренутним вирусом короне, ни у чему, и никада нису ни били, за углед.
Погледати само како су исцепкали њиве и пропланке каменим оградама на ситне комаде, рецимо по Јоркширу или како су упропастили Темзу.
Никаква брига за Природу.

(петак, 17. апр 2020, 19:24) - anonymous [нерегистровани]

Londonsko zelenilo

Zelenila ima, parkova ima ali i pored toga vazduh u gradu je jedan od najzagadjenijih u svetu.

(петак, 17. апр 2020, 15:14) - pravoslavac [нерегистровани]

kad si zadnji put bio u Londonu.

Kad si zadnji put bio u Londonu i izadji malo iz 1 zone.Prosetaj zonom2,3,4,5 pa ces da vidis kako se gradi po Londonu.London nije samo Westminster,Kensington i Chelsea nego i Greenwich,Stratford. Canary wharf, Islinghton,Caning town itd i sve to u krugu od 25 minuta podzemnom do strogog centra

(петак, 17. апр 2020, 14:46) - anonymous [нерегистровани]

Kod nas je oaza za političke stranke i partije!

Ti parkovi su najzastupljeniji!
Svaki dan minimum jedna partija "nikne"!
Za spomenike da ne govorim.
Onda, kad dođe pandemija, prosimo od sveta maske, vizire , rukavice...
Posle delimo to Bosnacima kao da je naše? To važi i za evre pre pandemije koje dajemo Banjaluci , to BiH, kao da smo to mi zaradili...Dok delovi Srbije propadaju.

(петак, 17. апр 2020, 12:51) - anonymous [нерегистровани]

Ocuvanje zelenih povrsina u velikim gradovima

London je nekada bio najzagedjeniji grad na svetu, pa su ipak to uspeli da preokrenu u poslednjih nekoliko decenija. Na Novom Beogradu, koji je uvek bio oaza prelepih parkova i zelenih povrsina, oaza jednog humanog urbanizma, grade se masovno nove zgrade u postojecim blokovima gde god postoji i najmanja zelena povrsina. Taj potpuno pogresan urbanisticki trend traje vec nekoliko godina. Gradjani se tome protive, ali ih malo slusaju.. Ako neko zeli masovnu novogradnju, neka napravi nove blokove sa odgovarajucom infrstrukturom, pa neka u njima grade do mile volje. Ionako nam je vazduh dosta zagadjen, a situaciju jos dodatno pogorsava nedostatak drveca i zelenih povrsina.

(петак, 17. апр 2020, 12:40) - anonymous [нерегистровани]

zelenalicrn

London jeste zelen, ali je zelenilo koncentrisano za razliku od Beca recimo. Uz to je i najmanje urban od svih svetskih metropola ali je uprkos tome jedan od najzagadjenijih gradova. Kad setate Londonom morate da gledate napise i znakove kada hodate ulicom, ne bi li prosli kroz neki privatni park i tamo seli na klupu i popili novcanu kaznu. Puno takvih "parkova" postoji koji su deo stambenog kompleksa i samo za potrebu stanovnika koji tamo zive. Kamere snimaju sa svih strana i obezbedjenje vrlo dosledno radi svoj posao.

Tako da ne znam koliko od tog zelenila bas znaci stanovnicima Londona. Najvise od toga imaju vlasnici nekretnina, jer vise zelenih povrsina znaci manje gradbenih sto dize cenu samih nekretnina; jer oko Londona postoji zeleni pojas na kojem je zabranjena gradnja, a posto London kao i citava VB grade najmanje nekretnina po glavi stanovnika u citavom zapadnom svetu (!), mozete misliti kako lako se dizu cene i ko od toga najvise profitira.

(петак, 17. апр 2020, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

A kod nas...

zelenila nigde, haoticna gradnja bez ikakvog plana, samo smog i smece. Najbolji odraz toga Kakav smo u stvari narod, samo pogledajte na sta nam zemlja lici.