Зелени Лондон – град у коме скоро сваки становник има своје дрво

Лондон с толиким дрвећем могао би да буде класификован као шума. Има око 8,4 милиона стабала, скоро једно на сваког становника града. Како урбанисти наводе, планирано је да овај град буде први национални парк на свету, дајући природи централно место у урбаном животу.

Како град са најпрометнијим авионским саобраћајем на целом свету и популацијом од неколико милиона становника постаје одржив град. У једном од пројеката од становника се тражи да све бетониране површине озелене, тако што ће на прилазима кућама и зградама посадити биљке или заменити подне облоге на терасама и у двориштима травом.

Од становника Лондона тражи се и да направе мале рупе у жичаним оградама, што ће омогућити неометано кретање јежевима.

Градоначелник планира да за десет одсто повећа покривеност града крошњама дрвећа и претвори више од половине града у зелене површине до 2050. године. Да би то постигао, Лондон мора да превазиђе велике препреке.

До 2040. године број становника порашће за два милиона, а изградња нових зграда може да буде опасност за природу. Неки пројекти већ се уклапају у борбу за заштиту природе. На Вест енду за пет година су направљена 64 зелена крова на стамбеним зградама, што је смањило температуру и упило велики део падавина.

Планирано је да се до 2025. године у Лондону смањи емисија гасова са ефектом стаклене баште за више од 60 одсто.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво