Црне носороге у Африци могле би да спасу птице

Црни афрички носорог је изузетно угрожена врста и према подацима Међународног удружења за заштиту природе, у 2018. години популација је имала око 5.630 црних носорога.

Црвени кљунари су птице које се често могу видети на леђима носорога, где се одмарају. Америчко-аустралијска студија објавила је да би ове птице могле да спасу угрожене животиње у Африци од ловокрадица.

У афричкој дивљини, научници су пратили живот црних носорога око две године и приметили да црвенокљуни говедар може бити „прва линија одбране" у борби са ловокрадица. Ове птице се понашају као стражари и упозоравају на потенцијалну опасност. Истраживања су објављена у часопису Current Biology.

„Црни носорози слепи су као шишмиши, па им се ловокрадице могу приближити, ако нема ветра, на удаљеност од пет метара, а да они то не примете", навео је научник Рон Плок, са аустралијског универзитета Викторија.

Носорози које су у јужноафричком парку „Hluhluwe-iMfolozi" посматрали научници „много боље су предосећали опасност и успешно избегавали људе", захваљујући птицама на својим леђима.

„Насељавање птица говедара, чији се број такође смањио, било би од велике користи за црне носороге, који би раније могли да осете ловокрадице", истакао је научник Рон Плок.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 11. апр 2020, 16:08) - anonymous [нерегистровани]

Naucna posla

I poslije godina ljetovanja i istrazivanja po africkim savanama na "nas" i racun kojekakvih fondova konacno istrazili da je 'kljuc" u pticama. Lovokradice kojima se ne moze stati u kraj, decenijama ista prica. Glavno je svijet (zapad) pun organizacija za spas nosoroga, slonova, gorila, magaraca, kornjaca, tigrova, leptira, pcela....

(субота, 11. апр 2020, 11:46) - anonymous [нерегистровани]

Gramatika naslova

Nije "spase", nego "spasu". Množina.