Како је „побелео“ Велики аустралијски корални гребен

Највећи корални гребен на свету, Велики аустралијски гребен, претрпео је трећи и највећи инцидент, у коме је оштећен појавом коју називају „избељивање корала“. Трећи пут за последњих пет година. Оштећење је како наводе стручњаци, настало услед климатских промена и високих температура.

Корални гребен је дугачак око 2.300 километара, и има огроман значај за науку. Управа морског парка Великог коралног гребена, која надгледа гребен, потврдила је да су корали изгубили боју на површинама великих размера.

Светски познато ронилачко место проглашено је Унесковом светском баштином 1981. године, али је у последњих пет година доживело три тешка инцидента „избељивања” корала. Последња катастрофа на коралном гребену, десила се после овогодишњег топлог лета, које је једно од најтоплијих последњих деценија.

Јужне области гребена су оштећене током 2016. и 2017. године, када су уништена многа морска станишта.

„Према резултатима који су направљени на основу снимака из ваздуха, стручњаци мисле да ће се корални гребен опоравити", истакао је научник Дејвид Вахенфилд. Такође је додао да су северни и централни делови гребена, који имају туристички значај, само делимично „избељени", и да је гребен и даље жив.

УН су упозориле да ће око 90 одсто корала у свету нестати, ако температура на планети порасте за још 1,5 степени Целзијусових.

Власти истичу да је важније него икада сада бринути о утицају човека на океане и напомињу да „климатске промене остају највећи изазов за гребен". Велики гребен и даље је под притиском топлотног удара који се накупљао током лета 2019/20. године, посебно у фебруару и почетком марта 2020. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар