Јужни пол је некада прекривала густа прашума

Пре 90 милиона година клима на Земљи била је потпуно другачија, на Јужном полу се налазила густа тропска прашума, наводе научници.

Од када сазнамо први пут за Јужни и Северни пол опште је схватање да су то делови света у којима клима није баш гостољубива за живи свет. И то је тачно. Иако постоје неке врсте животиња које Антарктик зову домом, постоје добри разлози зашто се људи и већина другог живог света држе подаље од леденог континента.

Није се одувек радило о хладним пустошима, међутим. У давној прошлости наше планете, услови за живот били су веома другачији у односу на данашње.

Средином креде, пре око 90 милиона година, густа концентрација угљен-диоксида у атмосфери довела је до виших глобалних температура, топећи поларне капе и подижући ниво мора и до 170 метара у односу на данашњи.

Како је Јужни пол изгледао у таквом свету. Научници могу да нам одговоре на то питање.

Пре три године експедиција на броду „Поларстерн“ у Амундсеновом мору извела је бушења тла испод морског дна око 900 километара од Јужног пола.

Узорке које су извадили, посебно на дубини од 30 метара, драстично су у супротности са саставом седимента ближе површини.

„Током првобитне процене на броду, необична боја слоја извађеног седимента одмах нам је упала у очи. Прве анализе упућивале су да смо на дубини од 27 до 30 метара испод океанског дна открили слој који је формиран на копну, а не у океану“, каже геолог Јохан Клагес са Института „Алфред Вегенер" у Немачкој.

Фасцинантно откриће

До тада нико никада није из периода креде извадио узорак седимента из земље на толико географски јужно на Земљи. Међутим, оно што су детаљнијом рентгенском компјутеризованом томографијом открили их је све изненадило.

Анализе су показале деликатну и сложену мрежу фосилизованих корена биљака. Микроскопске анализе откриле су постојање полена и спора, што све указује на презервиране остатке древне прашуме која је постојала на Јужном полу пре око 90 милиона година.

„Бројне врсте биљних остатака наводе нас на закључај да је западни Антарктик тада био густа, мочварна шума под данашњим стандардима умереног појаса, слична оним које се могу пронаћи данас на Новом Зеланду“, каже палеоеколог Улриџ Салцман са Универзитета у Нортрумбрији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво