Сат за нашу планету - Угаси светло на сат времена

Министарство заштите животне средине, придружило се највећег глобалном покрету за заштиту природе "Сат за нашу планету", које позива на искључење светла на сат времена у знак подршке, у суботу 28. марта од 20.30 до 21.30 сати. То је уједно и упозорење светској јавности о неопходности рационалног коришћења енергије, очувања природних ресурса и мањења емисије гасова са ефектом стаклене баште.

На овај начин ће се дати подршка највећем глобалном покрету за заштиту природе и светска јавност упозорити на неопходност рационалног коришћења енергије, очувања природних ресурса и смањењње гасова са ефектом стаклене баште.

Овогодишњи слоган акције Светског фонда за заштиту природе је "Окренимо се природи", што је порука да је могуће нешто предузети против климатских промена.

"Актуелна ситуација настала услед пандемије коронавируса КОВИД -19 указује на то колико је човек моћно, али истовремено и рањиво биће - зависно од природе и нераздвојни део ње",  наводи се у саопштењу Министарства.

Сада је више него икада потребно да се удружимо у акцијама да се заустави процес деградације природе и нарушавања природних екосистема, ублаже последице неодрживе експлоатације природних ресурса, и ефикасно поведе борба против климатских промена.

"Република Србија је у укључена у најзначајније међународне иницијативе у глобалној борби против климатских промена, а у националним оквирима припремљен је законодавни оквир за примену стандарда и мера за смањење последица климатских промена кроз различите друштвене и привредне секторе", наводи се у саопштењу.

Свет мора да делује јединствено и одмах у заједничком одговору на климатске промене.

"Свако од нас штедљивим коришћењем енергије, воде, смањењем сопственог еколошког отиска и бригом о природи може дати лични допринос очувању Планете и живота на њој", констатује Министарство.

Уз искључивање светла у суботу, 28. марта од 20.30 до 21.30 сати, сваки грађанин ће постати део преношења важне поруке да заједно можемо да створимо будућност у којој људи живе у складу са природом, поручило је Министарство.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво