Ваздух широм света чистији због мера превенције ширења коронавируса

Нивои честица које загађују ваздух и гасова који поспешују загревање планете у неким деловима света драматично су пали од појаве новог коронавируса.

Резултати скорашњих истраживања показали су да је ниво угљен-моноксида који емитују аутомобили пао за 50 одсто у односу на исти период прошле године, преноси Би-Би-Си.

Емисије угљен-диоксида, главног кривца за загревање планете, такође су у драматичном паду.

Са смањеним глобалним економским активностима, које су резултат пандемије Ковида-19, није претерано изненађујуће да су у паду емисије читавог спектра штетних гасова повезаних за енергетским и транспортним сектором.

Научници кажу да ће до маја, када је ослобађање угљен-диоксида у атмосферу највеће због распадања лишћа, нивои штетних гасова бити најнижи још од финансијске кризе 2008. године.

Подаци до којих су дошли истраживачи са Универзитета Колумбија наводе на закључак да су апели и акције влада земаља широм света да се смањи или потпуно заустави путовање и кретање имали значајан учинак.

Кина и Италија предводе пад загађења

Загађење у градовима опало је за 35 одсто у односу на прошлу годину. Емисије угљен-моноксида из аутомобила ове недеље мање су за 50 одсто.

Анализа портала Carbon Brief утврдила је да је у двонедељном периоду у Кини потрошња енергије и емисија гасова опала за 25 одсто. То ће највероватније довести до свеукупног пада емисија штетних гасова у Кини за један одсто на годишњем нивоу.

Кина и северна Италија, као и бројне друге земље које су увеле драстичне мере превенције против ширења коронавируса такође су забележиле значајан пад азот-диоксида, који је изузетно потентан загађивач и има снажан утицај на загревање планете.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. мар 2020, 13:40) - anonymous [нерегистровани]

Zagadjenje kao preduslov

ova mapa Italije je dobro znana. To zagadjenje u nasem podrucju Pasata / Zapadnih vetrova biva nanoseno redovno na istok ali strujanje nekako yavrce na sever prema Balatonu sve do Bratislave, Istra i Zagorje u Hrvatskoj su narocito pogodjeni. mozda u ovim zagadjenjima i ljudskoj izlozenosti tolikih losim reagensima iz vazduha i lezi kljuc za toliki nagli napredak Korone. Dakle Korona je ono sto dolazi kao slag na zagadjenje i prima se uasled slabog plucnog imuniteta...