Сунце на небу, мушкатле на тераси

Мушкатле су најчешће цвеће наших прозора, тераса и вртова. Пијаце су се зашарениле овим цветницама, а ако сте сачували прошлогодишње време је да их освежите.

Висеће, усправне, миришљаве, енглеске, ледене – мушкатле. Волим их јер нису захтевне. Могу да презиме на застакљеној тераси, а довољно их је тада заливати једном месечно.

Да би мушкатле биле густе и добро цветале током године потребно их је орезати. Ове висеће мушкатле треба скратити за четвртину, у суштини потребно је исећи само младе изданке.

После орезивања мушкатле треба пресадити и заливати. Недељу дана их треба оставити у затвореном простору да се привикну на нову земљу, а онда изнети напоље, али не на јако сунце док се не адаптирају. И треба почети са прихраном. Касније током године није потребно додатно орезивање јер то одлаже цветање.

Мушкатлама треба сваке године мењати земљу. Током пресађивања корен мускатле треба скратити, расцупати жиле да би коре примиле нову земљу.

Мушкатлама и током године треба да се додај земља да саксија буде пуна како се биљка не би сушила. Увек их пресађујем у већу посуду од оне у којој су биле. Мушкатле воле много ваздуха око корена па земљу не треба превише збијати.

„Мушкатла воли само растреситу земљу, најбоље неки природни хумус, воли свака мушкатла сунце, заливање мора да буде често пошто су то биљке цветнице, сваки дан то је идеално за њих, и кад падне киша треба да се заливају, њихова крошња покрива своју земљу и не долази вода до њих... Једном до два пута недељно морају да се прихрањују да би избацивале редовно пупољке и да би цветале“, објашњава цвећар Слађан Лазић.

Могу се прихрањивати раствором јода и воде. Једна кап повидон јода додати у литар воде. Са 50 милилитара овог раствора полити унутрашње зидове саксије.

Осим прихране, важно је уклонити и сваки цвет који прође, да би се појавио нови. Ако се то не уради, биљка пати, не избацује пупољке и неће да цвета.

Уз мушкатле може да се посади и Тамјаника, која има јак леп мирис који штити друге биљке од разних инсеката, тера комарце, муве и мољце. Тамјаника може да се комбинује и уз друге биљке нпр. петуније, али само приликом њене садње уз друге биљке треба водити рачуна да се она сади мало даље од корена друге биљке зато сто је њен жилни систем прилично јак.

Мушкатле воле сунчано место, али морају да буду заштићене од подневног сунца и ветра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво