Од напуштеног ланета до Лакија, љубитеља палачинки и банана

Често се сматра да је ловцима на уму само одстрел, али један Милановчанин доказује да није баш тако. Љубав према животињама ипак је јача, па је тако једно лане спас од сигурне смрти пронашло у домаћинству у којем је постало прави кућни љубимац.

Изгладнело, напуштено лане Лакија, у јагодама су пронашли Глишовићи. Иако му је живот висио о концу, успели су да га поврате у живот уз помоћ ветеринара и пријатеља.

„Морало је да се узима козје млеко од тог пријатеља Рашка што нам је помогао и убацивале су се те АД капи у млеко и тако је се излечило“, прича Огњен Глишовић из Горњег Милановца.

Сад Лаки слободно трчкара у дворишту или у кући, уз пуно љубави и пажње, а постао је баш размажени члан породице.

„Били смо изгубили флашицу и ми смо му дали из друге флашице, оно није хтело да једе. Па смо му нашли ону, па је једва кренуо на ону“, каже Ђурђа Глишовић.

„Кад је било мање оно је спавало са нама овде у кревету, има слика једна, не могу сад да нађем у телефону, али легнемо ми, оно легне поред нас и покрије се ћебетом, покријемо га“, објашњава Никола Глишовић.

Омиљене су му палачинке, али за Иваном која га је и пронашла изгладнелог, увек оде до кухиње кад она нешто спрема за породицу. „Слаткише, пралине, банану, воће, све воли. Баш све“, набраја Ивана Глишовић.

Поред Лакија у дворишту је више дивљих животиња: јапанске коке, нубијске гугутке, шепуре се лепезани, а уточиште је пронашао и један фазан.

„Спасли смо га, сломљено му било крило, оженили смо га, да га мало усрећимо, колико-толико. Да га погледа Бог са неке друге стране. Тако ћемо вероватно и овог срндаћа да оженимо. Наћи ћемо нешто, исто неку сродну душу“, истакао је Жељко Глишовић.

Лаки ће одрастати у природном окружењу, али заштићен од предатора. За свадбу, кад постане јелен, Огњен увежбава репертоар, којим ће употпунити свечани чин за новог љубимца.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 08. мар 2020, 11:01) - anonymous [нерегистровани]

Srndać može da postane jelen

samo u crtanom filmu

(недеља, 08. мар 2020, 04:20) - anonymous [нерегистровани]

Lakijeva ishrana

Lepa priča, divni ljudi! Na žalost, ovi divni ljudi očigledno ne znaju da lane ne mogu hraniti hranom za ljude. Na taj način mogu ubiti životinju koju toliko vole. Ako im je veterinar pomogao da ga spase, inda bi njega trebalo pitati i za ishranu. Jelenima možete davati ovas, pšenicu, žir ali NIKAKO KUKURUZ. Možete im dati jabuke, kruške, šargarepu, grašak u mahuni, čak i trešnje ... ali nikada čokoladu i testo. Lišće oni vole i time se hrane. Bila bi velika šteta da lane ugine od ‘prevelike ljubavi’.

(субота, 07. мар 2020, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Divno!

Jedna lepe vest, da se covek malo ousti i raznezi, pored svih ovih ruznih vesti koje nas zadnjih meseci "bombarduju" svakodnevno.