Север Бачке и Баната решио проблем одлагања комуналног отпада

У складу са модерним начелом да је отпад ресурс и потребом да се заштити животна средина, Србија је почела системски да решава проблем одлагања смећа. У нашој земљи изграђено је осам регионалних и две општинске санитарне депоније где се отпад прикупља, селектује, прерађује и одлаже у складу са европским еколошким стандардима. Једна од најкомплекснијих је Регионална депонија у Суботици, која ће решити проблем одлагања чврстог комуналног отпада за седам општина Бачке и Баната.

Дванаест година након оснивања регионалне депоније у Суботици, са рециклажним двориштима у Новом Кнежевцу, Чоки и Малом Иђошу и трансфер станицама у Бачкој Тополи, Сенти и Кањижи, постројења су почела да раде. Пробни рад трајаће до средине године, а већ сада се обрађује око 150 тона смећа дневно.

„У хали за сепарацију отпада се мешани комунални отпад разврстава на рециклабилне делове и органиски део који излази са рото-сита и након тога се шаље на компостирање, односно стабилизацију отпада, објашњава Сабина Бенедек, шеф Одељења за заштиту животне средине, Регионалне депоније у Суботици.

Подстичући решавање еколошких проблема Србије и приближавање наше земље европским стандардима у управљању комуналним отпадом, Европска унија је у суботичка постројења уложила 20 милиона евра.

„Тело депоније ни на који начин не загађује животну средину, вршимо мониториг метана, имамо систем за био-гас. Такође имамо систем за пречишћавање подземних вода. Значи, не загађујемо подземне воде, ваздух, животну средину и наравно чувамо наше здравље“, наглашава Чила Голи, директорка Регионалне депоније у Суботици.

Да би се рециклирало више од пет процената отпада колико се сада нуди прерађивачима, локалне самоуправе планирају да уведу примарну селекцију отпада у домаћинствима, односно систем две канте.

„У плаву канту ће грађани моћи да одлажу отпад који ће моћи да се рециклира, а зелена карта ће бити намењена за влажни и органски отпад, то је за компостилишта. Ми гледамо и нашу децу да што више едукујемо, да покажемо шта значи плава и зелена канта, то већ у школама полако уче“, наводи Загорка Панић, помоћница градоначелника Суботице за економски развој.

У постројењима суботичке санитарне депоније настаје и био-гас, као и топлотна енергија које ће у будућности моћи да се искористе као вишенаменска еколошка горива.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво