У мраку им светле кости, мишићи, кожа – величанствени водоземци

Током дана, кранвелова рогата жаба је прилично неприметнa. Тело јој је углавном пегаво-смеђе с неколико обичних зелених пруга. Али када су истраживачи жабу посматрали у ноћним условима, открили су да емитује невероватне нијансе разних боја.

Ново откриће о животињама које светле у мраку, објављено је у часопису Scientific Reports. За потребе студије, истраживачи са универзитета Сент Клoд у Минесоти, тестирали су 32 врсте водоземаца под плавим или ултраљубичастим зрацима.

Свака животиња светлела је на себи својствен начин. Њихова кожа, мишићи, кости и други делови тела блистали у нијансама од неон-зелене до наранџасте. Ово откриће показује да више врста жаба односно водоземаца, има способност да апсорбује светлост и поново је емитује.

Тај процес је познат као биофлуоресценција. Тај процес се разликује од феномена биолуминисценције, када живи организам производи и емитује светлост.

„Сада смо анализирали и тиграсте даждевњаке, и показало се да њихове жуте пеге под ултраљубичастим светлом постају јаркозелене“, рекла је коаутор и херпетолог Џенифер Ламб коју је заједно са колегом, ихтиологом Метјуом Дејвисом ова појава врло заинтригирала.

„Један од најузбудљивијих аспеката овог истраживања је тај што са сваком врстом коју смо испитивали, увек откривамо нешто ново што би могло донети нове увиде у животну историју и биологију водоземаца широм света“, навео је Ламб.

Детаљнија истраживања тек предстоје 

У другим студијама, истраживачи су открили више од 180 врста морских риба које имају способност за биофлуоресценцију.

У резултатима истраживања водоземаца, сугерише се да је биофлуоресценција вероватно почела да се развија с почетком њихове еволуције.

Научници нису баш сигурни зашто неке животиње имају ову особину, али сматрају да је драгоцено сазнање о томе да се задржала до данас.

Истраживачи сугеришу да способност светљења у мраку може помоћи водоземцима да се међусобно пронађу када је извор светлости ограничен, јер њихове очи имају ћелије осетљиве на зелену или плаву светлост.

Сијање у тами такође би могло да им помогне у камуфлажи, сматрају научници.

„Још увек имамо много тога да сазнамо. Ова нова сазнања само су нам отворила врата ка даљим истраживањима о томе како и зашто код неких животиња функционише процес биофлуоресценције“, навео је Ламб.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара