Јапанци чисте заштићени парк природе у Панчеву

Почетком ове године београдски Хемијски факултет и град Панчево почели су сарадњу са Удружењем за унапређење животне средине из Јапана. Циљ је да се подигну еколошки стандарди и очисте запуштени паркови природе.

Експерти из Јапана и градоначелник Тојоке посетили су Панчево, обишли су и заштићени Парк природе „Поњавица“, који има 7,5 километара воденог тока од Омољице до Банатског Брестовца. Овај природни резерват је деценијама већ запуштен и место које је некада било купалиште претворено је у бару.

И у граду Тојока имали су еколошких проблема због којих су остали без рода које су биле њихов симбол. После неколико година успели су поново да их врате и да створе лепо место за живот.

„Дошли смо да своја искуства пренесемо и овде на Поњавици. Ми смо успели да на посебан начин привређивања са органским методама сачувамо природу и очистимо реку. Најбитније је што смо дефинисали роду као симбол и што су људи којима ова птица ништа не значи схватили да је све међусобно повезано. Суштина успеха је да ако имамо чисту животну средину, имаћемо и роде, а тренутно их је 177 у нашем окружењу“, рекао је градоначелник Тојоке, Мунехару Накагаи.

Стручњаци из Јапана анализираће узорке воде и земљишта у околини Панчева како би утврдили колики је степен загађења, а након тога пренеће своја искуства у санирању сличних ситуација које су имали у својој земљи.

„Имамо три циља: први је да се побољша еколошко стање земљишта око Петрохемије, даћемо савете челницима града Панчева како то да учине, јер је и Тојока пре 40 година био један од најзагађенијих градова у Јапану као последица прљаве индустрије, а данас је то најчистија област. Даћемо савете и како третирати комунални отпад и на који начин се може оживети и Поњавица“, истакао је професор Националног инситута у Јапану др Такеши Наканао.

Крајњи циљ пројекта је едукација и подизање свести локалног становништва, али и индустрије о значају очувања животне средине.

„Оно што је Јапан успео је да нешто што људи посматрају као отпад, као рецимо овај клип кукуруза или ову трску да претвори у један важан ресурс који може да се употреби у неким индустријама“, рекао је др Владимир п. Бешкоски, ванредни професор Хемијског факултета у Београду.

„За похвалу је што Јапан жели да нам помогне у чишћењу Поњавице и ми као локална водећа компанија 'Божић и синови', из Омољице спремни смо и финансијски да помогнемо овај пројекат, јер је ово важно за село и живот становника“, истакао је Јовица Божић, директор рециклажног центра „Божић и синови“.

Уз чисту Поњавицу одрасле су бројне генерације мештана Омољице и Банатског Брестовца које је памте по бистрој води и јаким изворима и веома је важно да се будућим генерацијама остави уређен парк природе без дивљих депонија, а са бројним врстама птица и риба.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 22. феб 2020, 17:34) - anonymous [нерегистровани]

Kako

A Srbija nema naučnike da izvrše analize tla????sami Srbi ne znaju da čiste svoju okolinu? Uvek je lepo saradjivati se i razmeniti ideje ali čudi me..

(субота, 22. феб 2020, 14:42) - Misa013 [нерегистровани]

Bravo za pocetak

Akcija je super i treba je podrzati , sem ako se ne radi o markentiskom triku i pranju para od strane opstinskih ,,tajkuna" , sto je i spomenuto u jednom od prethodnih komentara .

(субота, 22. феб 2020, 11:30) - Negoslav [нерегистровани]

Hvala...... Da se neko setijo

Bilo bi korisno sve samo da ne ostane prazno slovo na papiru.

(субота, 22. феб 2020, 08:03) - anonymous [нерегистровани]

E gospodo, to znaci

Pocela Srbija da uvozi radnu snagu.

(субота, 22. феб 2020, 04:58) - anonymous [нерегистровани]

ciscenje parka

mladi ljudi sede kucama I igraju japanske video igrice a japanci ciste park . a nasi odrasli kafa,pivo I cigarete I nevalja nam drzava.

(петак, 21. феб 2020, 23:03) - Brestovčanin [нерегистровани]

Sramota

Živim kraj Ponjavice, iz godine u godinu sve je manje vode a sve više mulja i rastinja. Novac je dobije pre dve godine a ništa urađeno nije. Sramota!

(петак, 21. феб 2020, 21:01) - anonymous [нерегистровани]

E alal nam vera!

Japanci dosli da nam ciste parkove!