Европски јелен се враћа на Вршачке планине

Пет деценија криволова, људског немара и уништавања природног станишта, истребили су европског јелена са Вршачких планина. Сада надлежни чине све како би једног од највећих и најлепших примерака јелена вратили на Вршачке планине. Из суседне Румуније увезено их је педесет.

Узгајалиште „Ловачко имање“ на Вршачким планинама, сада је безбедан дом за 40 кошута и десет европских јелена.

То крдо требало би да, у контролисаним условима, на 45 хектара ограђеног простора европског јелена врати на Вршачке планине.

То је циљ пројекта који заједно спроводе Јавно предузеће „Војводинашуме“ и панчевачко Шумско газдинство „Банат“.

„У наредних пет година, план нам је да 125 јелена преселимо из затвореног дела у отворени део ловишта 'Вршачке планине', па ће се, захваљујући овом пројекту, поново чути рика јелена на највишој планини у Војводини“, рекао је Роланд Кокаи, директор ЈП „Војводина шуме“.

Брига о јеленској дивљачи поверена је ловцима, који имају велику одговорност да сачувају сваку јединку, како би бар мало била исправљена штета која је последњих пет деценија ове плементите животиње свела на билошки минимум.

„Морају да спрече криволов, морају да воде рачуна о присуству јелена, о прихрани јеленске дивљачи, безбедности и заштити“, истакао је Жељко Сушец, заступник Шумског газдинства „Банат“ из Панчева.

У овом тренутку, европски јелен на Вршачким планинама, нема природног непријатеља. Банатски вук, коме је овај предео једино станиште у Војводини, није виђен последњих десет година.

Надлежни кажу да ће наредни пројекат бити усмерен управо на враћање овог предатора на вршачке планине, а надају се да ће и присуство јелена, као природног плена, допринети томе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. феб 2020, 01:35) - anonymous [нерегистровани]

Ej bre! Mi šetamo Vršačkim bregom. Deca i mi.

Nije me briga za lovce ubice i njihove trofeje. Hoću bezbedno sa šetamo naj boljom vazdušnom banjom u Srbiji. Ko ne zna koliko je vazduh na Vršačkom brdu čist neka pogleda merenja.