У пепелу Помпеје откривен стаклени мозак

Посмртни остаци човека који је лежао на дрвеном кревету откривени су у Херкулануму, у близини Везува. Верује се да је он био чувар Collegiumа Augustalium, и да се његов мозак при високој температури при ерупцији вулкана претворио у стакло.

Помпеја, град који је основан у шестом веку, потпуно је уништен у ерупцији вулкана Везув, 24. августа 79. године. Са Помпејом је уништен и Херкуланум. Градове је прекрио дебели слој вулканске прашине, али су и данас ти градови неисцрпан извор истраживања.

Нове студије откривају више детаља о томе шта се догодило са жртвама Херкуланума, после скоро две хиљаде година.

Шездесетих година прошлог века у рушевинама Херкуланума пронађено је тело човека који се угушио у вулканском пепелу. Тај случај не би био необичан да у остацима лобање овог човека није пронађено сјајно црно стакло.

До небичног закључка дошли су италијаснки истраживачи са Напуљског универзитета „Федерико Други“, тим предводи Пјер Паоло Петроне, форензички антрополог, а суштина је да се ради о мозгу који се претворио у стакло. Своје истраживање објавили су у часопису "The New England Journal of Medicine".

Према истраживањима која су спроведена на пронађеној лобањи, научници су закључили да је ткиво мозга, које је сагорело на екстремно високој температури, које је праћено наглим падом температуре, подвргнуто процесу који се назива витрификација.

Приликом археолошких ископавања, веома ретко се може пронаћи мождани ткиво, јер се оно брзо разграђује, у појединим случајевима ткиво може донекле бити сачувано, јер се масти из ткива претварају у глицерол и соли масних киселина, па постају сапун.

Међутим, у овој ерупцији, ткиво је изложено толико високој температури, око 520 степени Целзијуса, да је постало витрификовано, што значи да је мозак претворен у стакло.

Један од доказа је да је стакло садржало неколико протеина који могу да се пронађу само у ткиву људског мозга. Научници су у стаклу открили и трагове масних киселина, које се налазе у корену косе човека.

Откриће су научници окарактерисали као археолошко, а стаклени мозгови се појављују у истраживањима међу жртвама бомбардовања Дрездена у Другом светском рату.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије