Да ли су пресушили Викторијини водопади

Викторијини водопади, или „Дим који грми“ како их назива локално становништво, покушавају да преживе у време једне од најтежих суша која је захватила Јужну Африку. Водопади, место где афричка река Замбези пропада у понор дубок 100 метара, деценијама су привлачили милионе туриста који су долазили у Зимбабве и Замбију да виде тај несвакидашњи призор.

Иако се количина воде у Замбезију уобичајено смањује током сушне сезоне, стручњаци упозоравају да је ове године дошло до незамисливог пада нивоа воде.

Највећа суша у последњих 100 година свела је количину воде на минимум, што је подгрејало страхове да би климатске промене могле да убију једну од највећих туристичких атракција у региону.

„Претходних година, у време суше, није било у овој мери. Ово је први пут да видимо овакве водопаде“, рекао је Доминик Нијамбе, продавац сувенира у Ливингстону са замбијске стране водопада.

Јужна Африка већ је погођена најгорим ефектима глобалног загревања. Славине су у многим областима пресушиле, а помоћ у храни потребна је за око 45 милиона људи чији су усеви пропали због суше.

Зимбабве и Замбија погођени су рестрикцијама струје чија производња зависи искључиво од хитроелектране Кариба која се налази на реци Замбези, узводно од водопада.

Километри овог природног чуда које је било извор живота за биљни и животињски свет у околини, сада су ништа друго до го камен. На другим деловима водотока, воде има веома мало.

Председник Замбије Едгар Лунгу рекао је да је ово упозорење које указује на штету коју изазивају климатске промене. 

Викторијини водопади спадају у највеће и најспектакуларније у свету. Слапове, широке преко километар и по, с падом од 128 метара, назвао је по британској краљици Викторији шкотски истраживач Дејвид Ливингстон, први западњак који је посетио ово подручје 1855. године.

Водопади су уписани на Унескову листу места светске баштине у Африци.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 10. јан 2020, 11:10) - 2 anonymous [нерегистровани]

Stručan savjet ljekara

Strogo se zabranjuje gledanje spota i slušanje pjesme "Idemo na mars" od Funky G-a!!! Vi ste OVERDOSE s tom pjesmom!

(недеља, 08. дец 2019, 23:32) - anonymous [нерегистровани]

Pa šta onda?

Kako ne shvatate??? U najskorije vreme ljudi putuju na Mars! Mili moji - na Mars!
A tamo ima - sve što ti duša oće ... Šume, reke, mora ... vazduh - ne može se opisati ... sve bre, sve! Posadiš štap - izrastu banane ... i to oljuštene. Sedneš u hladovinu, prostreš ćilimče i odmah puna trpeza ... još i pivce pride.
Zato ništa ne brinite, strpite se - uskoro idemo na Mars.