Што се светски лидери више баве климом, планета све топлија

Од када су светски лидери почели да разговарају о проблема климатских промена, свет је погодило на стотине екстремних временских непогода, а планета се све више загрева.

Прва конференција Уједињених нација о климатским променама одржана је у Рио де Жанеиру 1992. године, а агенција АП је направила осврт на оно што се догодило планети Земљи од тада.

Ниво угљен-диоксида у ваздуху порастао је за 15 одсто у периоду од 27 година, према Америчкој националној агенцији за океане и атмосферу.

Емисија угљен-диоксида од фосилних горива и индустрије скочила је са 6,06 милијарди метричких тона угљеника 1992. на 9,87 милијарди метричких тона 2017. године, што је пораст од 63 одсто за 25 година.

Просечна глобална температура порасла је за више од једног степена за 27 година.

Од 1. јануара 1993. године догодило се 212 временских непогода које су Сједињене Америчке Државе коштале најмање милијарду долара свака. Укупно су коштале 1,45 хиљада милијарди долара и у њима је погинуло више од 10.000 људи.

У просеку се од 1993. године догодило 7,8 таквих катастрофа годишње, у поређењу са 3,2 колико их је било годишње од 1980. до 1992. године, наводи Америчка нацинална агенција за океане и атмосферу.

Такође, од 1992. године у САД се догодило девет од 10 урагана, који су нанели највећу финансијску штету, укључујући инфлацију.

Поред тога, површине захваћене пожарима у Сједињеним Државама су се више него удвостручиле у односу на петогодишњи просек од 3,3 милиона хектара 1992. године.

Годишња просечна површина леда на Арктику смањила се са 12,1 милиона квадратних километара 1992. на 10,1 милион 2019. године што је смањење за 17 одсто, наводи Национални центар за податке о снегу и леду.

Ледена плоча на Гренланду мања је за 5,2 хиљаде милијарди тона леда од 1993. до 2018. године, а на Антарктику ледена плоча је изгубила три хиљаде милијарди тона.

Глобални ниво мора порастао је у просеку за 2,9 милиметара годишње од 1992. године, односно укупно 78,3 милиметара, наводе амерички стручњаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво