Пчеле колатерална штета нестручне употребе пестицида

Како практично и законским решењима заштитити пчеле од тровања, била је једна од тема скупа који су организовали Савез пчеларских организација Србије, стручњаци за рурални развој југоисточне Европе и немачки ГИЗ.

Стручњаци сматрају да за сузбијање тровања пчела нису довољни само строжи инспекцијски надзор и веће казне.

„Едукација је јако битна зато што очигледно и поред добре воље постоји доста непознаница, односно недостатак адекватног знања и адекватних пракси, а исто тако је важна и законска регулатива“, каже Ирена Џимревска из Немачке агенција за међународну сарадњу (ГИЗ).

Главни узроци тровања пчела у Србији су неправилна употреба пестицида и запрашивање комараца и крпеља из авиона. Тада долази до њиховог масовног тровања или слабљења друштава, што практично уништи годишњи принос.

Донет је нови закон о средствима за заштиту биља, побољшана сарадња међу надлежним инспекцијама и квалитет надзора, али и даље је тешко доказати ко трује пчеле.

Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије, сматра да мора да се нађе неки законски начин да се поједностави, упрости, убрза решавање тих проблема на судовима и у прикупљању доказа како би пчелар могао да оствари надокнаду штете.

„Овако заиста имамо великих проблема. Било је и случајева да су пчелари тужили па изгубили и морали да плате огромне судске трошкове“, наглашава Живадиновић.

Надлежни кажу да заједно са пчеларима раде на решавању тог проблема.

„Пчелари у том поступку тешко то доказују тако да мислим да је ту потребно интерминистарско сагледавање целе ситуације. Мислим да држава треба да им помогне да до правде дођу на један бржи начин“, каже Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде.

Пројекат у који су укључене општине Бујановац, Сурдулица, Босилеград, Црна Трава и Трговиште и четири општине из Бугарске и Северне Македоније само је један од регионалних пројеката подршке руралном сектору у процесу придруживања Европској унији.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. нов 2019, 09:39) - anonymous [нерегистровани]

Edukacija

Samo edukacija i edukacija uporno i sto vise. Sta zna prosjecan seljak poljoprivrednik sta su 2 promila i da ne nabrajam druge primjere? Vecina se drzi principa 'tako je i moj djed radio'.

(понедељак, 04. нов 2019, 07:28) - anonymous [нерегистровани]

Profesionalna služba ministarstva poljoprivrede

Koja će na terenu primenjivati insekticide, pesticide po planu i programu, čak i ako u svom dvorištu imate jednu šljivu ili jabuku. Zadnjih godina ima daleko više napasti ne samo u voćnjacima.