Нова јесен, а са њом и смрдибубе

Житељи Панчева и околних места, али и власници угоститељских објеката и ове јесени имају много проблема са смрдибубама које користе сваки отвор на прозору или вратима да уђу у кућу или ресторан, а њихов боравак у затвореном простору може бити веома непријатан.

Прошле године једна мештанка Опова морала је да се исели из куће на неколико дана због инвазије смрдибуба. Има их и сад, али у мањем броју. У Панчеву највише се жале људи који живе близу Тамиша, јер смрдибубе воле зеленило и водене површине.

Свако се сналази на свој начин како би се заштитио од ових досадних стеница.

„Испрскам све делове терасе. Не угину одмах, али за два до три сата под на тераси је пун смрдибуба. Тај инсектицид делује два дана, а онда треба урадити све поново“, каже Славољуб Петровић из Панчева.

Проблема са смрдибубама имају и бројни угоститељски објекти у којима није пријатно боравити док по столовима шетају ове бубе различитих боја, али истог непријатног мириса, а све чешће кваре ужитак и пецарошима на реци.

Пецароши кажу да је прошле године стање било катастрофално. Није могло да се седи на обали, а из чамца су лопатом скупљали досадне смрдибубе.

Стручњаци истичу да ефикасног лека против смрдибуба нема, али ако је за утеху нису опасне по здравље људи. Не подносе хладноћу и зато пред зиму траже топла места где ће дочекати пролеће.

број коментара 0 Пошаљи коментар